U trendu

Putin čeka i četvrtog američkog predsednika

Novi predsednik SAD biće četvrti koji će se suočiti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i izazovom odvraćanja Kremlja koji je često spremniji od Bele kuće da preduzme rizik i projektuje moć, navodi danas Rojters, uz podsećanje da su dve zemlje sukobljene po pitanju Sirije, Ukrajine i sajber prostora.

Pojedini sadašnji i bivši američki zvaničnici tvrde da Bela kuća nije razumela Putinovu ogorčenost decenijom nakon kraha Sovjetskog Saveza, dok ruski predsednik smatra da je Zapad pretekao Rusiju kada je pala.

Povrh toga, zvaničnici upozoravaju da SAD nemaju mnogo uticaja na kurs demokratije u Rusiji, niti na njenu spremnost da upotrebi silu u Siriji, Ukrajini ili drugde kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Rezultat bi, kažu kritičari, moglo biti pogoršanje situacije u Siriji, dalja nestabilnost u Ukrajini i nemogućnost te zemlje da se približi EU, uz opasnost od pogoršanja stanja u oblastima kao što su kontrola naoružanja i neširenja nuklearnog oružja, koji su bili stubovi saradnje tokom hladnog rata.

„Za Putina i većinu ruskog rukovodstva, svet je igra sa nultom sumom – jedan igrač gubi u meri u kojoj drugi igrač dobija“, objašnjava Endrju Vajs iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

On smatra da će ruski predsednik teško promeniti svoje stavove pre predsedničkih izbora u Rusiji 2018, „u atmosferi u kojoj Putinova domaća politička sudbina zavisi od spoljnog neprijatelja, odnosno SAD“.

Istovremeno, jedan američki zvaničnik nagoveštava da je Putin spreman da silom sprovede ono što je naumio dok Bela kuća, uplašena američkim ratovima u Iraku i Avganistanu, to nije.

„Administracija nikada nije razumela kako su se oslabljen Putin i mnogi Rusi osećali zbog 1990-ih, niti koliko su rešeni da povrate ono što smatraju mestom u svetu koje Rusiji s pravom pripada, a kamoli na šta je Putin sve spreman kako bi to ostvario“, navodi neimenovani zvaničnik.

Putin će, smatra on, tako postupati sve dok ne naiđe na ozbiljan otpor što se, ukazuje isti zvaničnik, do sada nije dogodilo.

U očima mnogih sadašnjih i bivših zvaničnika SAD, Sirija je slučaj u kojem to naročito dolazi do izražaja pri čemu, kako tvrde, Bela kuća tek treba da odluči šta će sledeće uraditi, ali malobrojni očekuju da će predsednik Barak Obama promeniti strategiju u svojim poslednjim mesecima na položaju, navodi britanska agencija.

Dva američka zvaničnika kažu da Bela kuća za sada ne razmatra uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

U ponedeljak je Putin suspendovao sporazum sa Vašingtonom o uklanjanju plutonijuma koji se koristi za izradu oružja, nagovestivši da je spreman da upotrebi nuklearno razoružanje kao novu „monetu za potkusurivanje“ u sporovima sa SAD, primećuje Rojters.

Još jedno polje na kojem SAD odmeravaju opcije jeste skriveni rat u sajber prostoru koji je već u toku sa Rusijom, a mogao bi da eskalira sa pogoršanjem odnosa, dodaje britanska agencija.

Neimenovani američki zvaničnici navode da su se ruske obaveštajne službe umešale u izborni proces u SAD, dok Kremlj to poriče, a Vašington je u dilemi kako da formuliše odgovor.

Što se tiče politike u stilu hladnog rata kao što je upotreba ekonomskih sankcija da bi se oslabila ruska ekonomija ili, pak, raspoređivanje trupa NATO u baltičkim zemljama i Poljskoj kako bi se Rusija zastrašila, možda ona vremenom urodi plodom, zaključuje Rojters, navodeći reči neimenovanog zvaničnika koji kaže da „sa Rusima nema rešenja na brzinu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.