U trendu

SAD: Četiri ruska borbena avioni stigla u Siriju

Rusija je rasporedila svoja četiri borbena aviona u Siriji, izjavio je u petak jedan američki zvaničnik agenciji AFP.

SAD su primetile prisustvo „četiri borbena aviona na tlu blizu Latakije“, na zapadu Sirije, gde je uporište vlade predsednika Bašara Al Asada, rekao je izvor.

To jačanje ruskog vojnog prisustva dolazi u vreme kada su SAD i Rusija obnovile vojni dijalog o Siriji.

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter koji od stupanja na dužnost februara ove godine nije imao nikakav kontakt sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom, razgovarao je s njim u petak ujutro skoro jedan sat.

Dvojica ministara su se složila da „nastave razgovor“ na vojnom nivou o razmeni informacija o aktivnostima raznih strana u Siriji, kako bi se izbegli incidenti.

Sjedinjene Američke Države su nedeljama uznemirene zbog jačanja ruskog vojnog prisustva u Siriji kojim Moskva jača svoju podršku režimu predsednika Bašara Al Asada, dok Amerikanci od prošle godine upravljaju međunarodnom koalicijom protiv džihadističke vojske „Islamske države“. 

Pentagon je ranije rekao da je primetio u blizini Latakije vojni materijal i ruske trupe što ukazuje da je ruska vojska upravo instalira napredne vazduhoplovnu bazu.

Rusi su tamo već rasporedili bar četiri vojna helikoptera, sedam tenkova i deset oklopnih transportera trupa, rekao je Pentagon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.