U trendu

SAD prete razvojem agresivne nuklearne strategije

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je danas oštro saopštenje u kojem optužuje Pentagon za razvoj agresivne nuklearne strategije, koja preti Rusiji.

Ministarstvo ocenjuje da američki državni sekretar Eš Karter „prikriveno preti“ da će SAD podržati eventualni napad svojih evropskih saveznika na Rusiju obezbeđivanjem nuklearnog oružja, prenosi AP.

Karter je optužio Rusiju u ponedeljak za „zveckanje nuklearnim oružjem“, tvrdeći da je nuklearno oružje i dalje potrebno, iako je Hladni rat odavno gotov, kako bi se odvratila Rusija i drugi „potencijalni agresori“ od mišljenja da mogu da se „izvuku“ s nuklearnim napadom, podseća AP.

Rusko ministrastvo spoljnih poslova protumačilo je Karterovu izjavu kao objavljanje namere da se smanji prag za upotrebu nuklearnog naoružanja.

„Karterova izjava znači da ukoliko se Rusija nađe na udaru američkih saveznika, Amerikanci će biti spremni da ga podrže i prete da će upotrebiti svoje nuklearno oružje protiv nas“, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo dodaje da bi „volelo da misli“ da Vašington razume značenje takvih izjava i njihove moguće posledice za međunarodnu bezbednost i stabilnost.

Sadašnja ruska vojna doktrina, kako se navodi, predviđa korišćenje nuklearnog oružja za odbranu od napada konvencionalnih snaga koje prete samom postojanju ruske države.

U saopštenju se, takođe, Karter optužuje da pokušava da izvrne značenje dokumenata, kako bi obeležio Moskvu kao potencijalnog agresora.

„Tako flagrantno pogrešno tumačenje zvaničnog ruskog dokumenta znači da je sekretar ili koristio loš prevod ili planira opasnu igru“, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.