U trendu

Švedska uvela kontrolu na mostu koji je spaja sa Danskom

Svi putnici koji putuju iz Danske za Švedsku vozom, autobusom ili trajektom moraće da pokažu ličnu ispravu sa fotografijom da bi mogli da pređu granicu između dve zemlje, što ima za cilj ograničenje dosad nezabeleženog priliva izbeglica u Švedsku.

Putnici su upozoreni da očekuju gužve i zastoje kad mera stupi na snagu danas u ponoć na danskoj strani mosta i tunela Oresund, glavnoj tački ulaska izbeglica i migranata u Švedsku, gde se nadaju da će započeti novi život, prenela je agencija AFP.

Nova mera ima za cilj da spreči ulazak izbeglica bez dokumenata u Švedsku, koja je primila više tražilaca azila po stanovniku od bilo koje druge evropske zemlje, a njena vlada je nedavno saopštila da više ne može da se nosi sa neregulisanim prilivom sve većeg broja izbeglica.

Na metro i železničkoj stanici Kastrup na aerodromu u Kopenhagenu je već podignuta privremena ograda kako bi se sprečio da izbeglice hodaju prugom i zaobiđu kontrole, a na toj stanici će se vozovi zaustavljati radi obavezne kontrole dokumenata.

Ponovno uvođenje granične kontrole znači da će ljudi koji putuju između Švedske i Danske morati da nose pasoše po prvi put u više od 50 godina i predstavlja novi udarac evropskoj „šengenskoj zoni”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.