U trendu

Trampova imenovanja oštar zaokret udesno

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp je signalizirao oštar zaokret udesno u američkoj politici nacionalne bezbednosti imenovanjem republikanskog kongresmena Majka Pompeoa za sledećeg direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) i Džefa Sešonsa, senatora iz Alabame, za državnog tužioca SAD.

Pompeo pripada konzervativnom krilu Republikanske partije i oštro je kritikovao nuklearni sporazum predsednika SAD Baraka Obame s Iranom.

Tramp je takodje imenovao generala u penziji Majkla Flina za svog savetnika za nacionalnu bezbednosti.

Flin, bivši šef vojne obaveštajne službe, optužio je ranije administraciju odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame da je bila previše mekana prema teroristima.

Kako navodi agencija AP, Sešons i Flin su bili vatrene pristalice Donalda Trampa tokom predsedničke kampanje, a njihove imenovanja se mogu posmatrati kao nagrada za lojalnost.

Trampove prve odluke ukazuju na agresivniji vojni pristup u borbi protiv terorizma i stavljaju veći akcenat na ulogu islama u podsticanju ekstremizma.

Sešons, koji je poznat po oštrim stavovima o migracijama, doveo je u pitanje stav da li osumnjičeni teroristi treba da koriste prava koja im garantiju američki sudovi.

Pompeo je rekao da su muslimani „potencijalni učesnici“ u napadima, ako ne osude nasilje koje se vrši u ime islama.

Njegovo imenovanje na mesto direktora CIA otvara pitanje o perspektivi mučenja zatvorenika u SAD, navodi AP.

Pompeo je kritikovao Obamu zbog „okončanja programa za ispitivanje zatvorenika“, navodeći da „obaveštajci nisu mučitelji, već patriote“.

Tramp je podržao oštre tehnike za ispitivanje zatvorenika, koje su Barak Obama i Kongers zabranili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.