U trendu

Trećina pobunjenika deli ciljeve Islamske države

Najmanje 15 pobunjeničkih grupa u Siriji spremno je da nasledi Islamsku državu ukoliko je koalicija predvođena SAD porazi, a 60 odsto pobunjenika mogu se označiti kao sledbenici trvodkornog islama, pokazuje novo istraživanje britanskog Centra za religiju i geopolitiku.

Prema ovom istraživanju, pokušaji svetskih sila da naprave razilku između umerenih i ekstremištičkih orijentisanih islamista su pogrešni.

Zapadnezemlje su pojačale vazdušne napade protiv Islamske države u Sirji i Iraku, ali Centar za religiju i politiku tvrdi da su grupe koje dele ideologiju IS a na koje međunarodna zajednica ne obraća pažnju zapravo još veća opasnost, prenosi BiBiCi.

One trenutno imaju 100.000 boraca.

„Zapad rizikuje da napravi stratešku grešku fokusirajući se samo na IS. Poraz Islamske države neće okončati globalni džihad“, naveo je Centar, koji se, kako navodi BiBiCi, povezuje sa bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom.

Ukoliko IS bude poražena, njeni preostali borci i drugi ekstremisti bi mogli napasti mete izvan Sirije pod parolom da je „Zapad uništio Kalifat“, upozorio je ovaj Centar.

Istraživanje pokazuje da manje od četvrtine pobunjenika u Sirji nije rukovođeno ideološkim razlozima. Ali čak i među njima ima mnogo onih koji su spremni da se bore sa ekstremistima i koji bi verovatno privhatili islamističko političko rešenje posle građanskog rata.

Kampanja protiv IS mora biti praćena „intelektualnim i teološkim porazom njene opasne ideologije“, navodi Centar.

Centar smatra i da će se rat još više proširiti ukoliko predsednik Bašar al Asad ne bude smenjen sa vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.