Isterivač đavola: početak

Žanr: horor/triler
Trajanje: 114 min.
Premisa: Novo poglavlje zla

Glavne uloge:

Stelan Skarsgard (Stellan Skarsgard), Džejms D“Arsi (James D“Arcy), Izabela Skorupko (Izabella Scorupco)

Scenario: Aleksi Hauli (Alexi Hawley)
Producenti:

Džejms Robinson (James G. Robinson), Gaj Mekelvejn (Guy McElwaine), Dejvid Robinson (David C. Robinson)

Režija: Reni Harlin (Renny Harlin)

SINOPSIS

Otac Lankaster Merin (Stelan Skarsgard) opsednut je sećanjima na zlo koje je naneto nevinom narodu u njegovoj parohiji. Pod uticajem onoga što je video napustila ga je njegova vera u predvodnika i njegovu svemoć. On sebe više ne može nazvati božjim čovekom. U očajničkoj nameri da pobegne od horora čiji je bio svedok Merin je otputovao daleko od rodne Holandije.

Lutajući Kairom sreće kolekcionara retkih antikviteta koji mu nudi da se pridruži timu britanskih arheologa u istraživanju udaljenih predela Kenije. Oni otkrivaju neverovatno očuvanu hrišćansku crkvu iz petog veka, iz mnogo ranijeg perioda nego što su hrišćani došli u istočnu Afriku.

Na nagovor kolekcionara, otac Merin prihvata da nađe drevnu relikviju sakrivenu unutar crkve pre nego što Britanci dođu do nje. Međutim, u iskopinama se nalazi nešto što je mnogo starije i što čeka na buđenje. Na mestu gde je zlo rođeno Merin će konačno videti njegovo pravo lice.

O FILMU

Jedan od najstrašnijih filmova svih vremena, film koji izaziva noćne more – „Isterivač đavola“, pojavio se 1973. godine. To je sablasna priča o dvanaestogodišnjoj devojčici koja je opsednuta demonima i ocu Merinu, koji jedini može da je spase. „Isterivač đavola: početak“ vraća nas 25 godina unazad i osvetljava događaje koji su oca Merina okrenuli od Boga i doveli do toga da postane isterivač đavola.

Ceo film „Isterivač đavola: početak“ sniman je u filmskom studiju Činečita u Rimu, dok se radnja filma odvija u Africi, Kairu i Holandiji. „Stvoriti osećaj da ste usred Afrike, a na samo nekoliko metara od dobre picerije, nije bilo lako“, kaže reditelj. „Koristili smo razne tehnike da napravimo veliki prostor za snimanje kako bi se stvorila iluzija da smo u Africi. Za dinamične scene iz filma koje se dešavaju u Holandiji, u prošlosti likova, konstruisali smo zgrade koje oživljavaju deo grada.“

Ekipa filma je istraživala kako bi konstruisala vizantijsku crkvu, kao i mozaik koji ilustruje legendu o ratu u raju i Luciferovom izgnanstvu, priču koja figurira u filmu. U tu svrhu iskorišćena je originalna rimska podloga iz vile Adrijana iz Tivolija, nedaleko od Rima. Unajmljen je umetnik iz Engleske koji je na podlozi oslikao scene bazirane na hrišćanskoj tradiciji priče o satani.

O REŽISERU

Reni Harlin (reditelj)
Postao je priznat reditelj nakon filma „Strava u Ulici brestova 4“. Sledi kultna komedija „The Adventures of Ford Fairlane“, kao i „Umri muški 2“ sa Brusom Vilisom. Ostali filmovi: „Alpinista“ sa Silvesterom Staloneom, „Dug poljubac za laku noć“ sa Džinom Dejvis i Samjuelom L. Džeksonom, „Duboko plavo more“, „Driven“.

O GLUMCIMA

Stelan Skarsgard (otac Merin)
Ovaj švedski glumac postao je poznat svetskoj publici nakon uloge u filmu „Kroz talase“ Larsa fon Trira. Igrao je u filmovima „Dobri Vil Hanting“, „Amistad“, „Lov na Crveni oktobar“. Dobio je nagradu za najboljeg glumca za švedski film „The Simpleminded Murderer“ na Filmskom festivalu u Berlinu 1982. Igrao je i u filmovima: „My Son the Fanatic“, „Nepodnošljiva lakoća postojanja“, „Ronin“, „Grad duhova“, „Dogvil“.

Oficijelni sajt:

  • Exorcist: The Beginning (2004)

    Premijera: Sinemanija 2004. godine

  • Ostavite komentar

    Ostavite komentar