Milk

Žanr: drama
Trajanje: 128 min.
Zemlja: SAD, 2008

Glavne uloge: Šon Pen (Sean Penn), Emil Hirš (Emile Hirsch), Džoš Brolin (Josh Brolin), Džejms Franko (James Franco), Dijego Luna (Diego Luna), Alison Pil (Alison Pill), Lukas Grabel (Lucas Grabeel)
Scenario: Dastin Lens Blek (Dustin Lance Black)
Režija: Gas van Sant (Gus Van Sant)

SINOPSIS
Harvi Milk je bio prvi homoseksualac koji je 1977. godine zvanično izabran za člana Borda supervizora u San Francisku. Njegov uspeh nije predstavljao samo pobedu gej prava: Milk je stvorio koalicije na celokupnoj političkoj sceni. On je označio nov put borbe za ljudska prava, a kada je ubijen 1978, postao je heroj cele Amerike.
O FILMU
Za ulogu Harvija Milka Šon Pen je dobio Oskara za glavnu mušku ulogu, a Dastin Lens Blek Oskara za najbolji originalni scenario.
Aktivista za prava homoseksualaca. Prijatelj. Ljubavnik. Ujedinitelj. Političar. Borac. Ikona. Inspirator. Heroj. Njegov život je promenio istoriju, njegova hrabrost promenila je živote.
Film prati poslednjih osam godina života Harvija Milka. Do svoje 40. godine Harvi je živeo u Njujorku. Tražeći bolju perspektivu, Milk i njegov ljubavnik Skot Smit (Džejms Franko) sele se u San Francisko, gde u srcu okruženja radničke klase započinju mali biznis, Kastro kamere, koji uskoro postaje raj za gej ljude iz cele zemlje. U prijatnom okruženju ulice Kastro i divnom gradu koji mu je davao snagu Milk je iznenadio Skota i sebe postajući neko ko će otvoreno i glasno govoriti o pravima drugih. Tražio je ista prava i mogućnosti za sve. Njegova velika ljubav prema gradu i njegovim stanovnicima učinila je da se bori i za mlade i stare, strejt i gej ljude.
Skromna fotografska radnja razvila se u nešto mnogo značajnije, postala je centar zajednice. Milkova društvena priroda i smisao za humor brzo su osvojili stanovnike distrikta i vlasnike prodavnica. Oni bi dolazili u njegovu radnju da diskutuju o brigama i problemima zajednice. Kao jedan od vlasnika malog biznisa, Milk je ubrzo reorganizovao Asocijaciju lokalnih trgovaca. Tako je postao poznat kao "gradonačelnik ulice Kastro".
Uz veliku podršku Skota i novih prijatelja volontera, Milk je zaronio u ustalasanu vodu politike. Bio je mentor mladom aktivisti Klivu Džonsu (Emil Hirš). Podupirući svoj javni nastup humorom, Milk kreće u akcije koje su govorile više od njegovih reči. Ubrzo postaje poznat u celom gradu, ali i mnogo šire. Međutim, konstantna težnja da bude deo vladajuće strukture grada razdvaja njega i Skota. Dok je, po četvrti put, bio na putu ka javnoj kancelariji, Milk upoznaje novog ljubavnika, Džeka Lira (Dijego Luna).
Poslednja kampanja bila je uspešna i Milk je izabran za supervizora u novoj zoni – Distrikt 5. On dobro služi San Francisku dok lobira za zaštitu ljudi od otpuštanja s posla zbog njihove seksualne orijentacije, kao i u borbi protiv predloženog državnog referenduma kojim bi bili otpušteni s posla homoseksualni učitelji i oni koji ih podržavaju. On otkriva da borba protiv Predloga 6 predstavlja ključni momenat za pokret gej prava.
U isto vreme Milkove političke ideje i ideje drugog novoizabranog supervizora, Dena Vajta (Džoš Brolin), mnogostruko se razlikuju, i njihove lične sudbine tragično se sukobljavaju. Verovao je da država treba da prepozna potrebe svih članova zajednice. Ohrabrio je gej muškarce i žene da izađu iz skrovišta, inspirisao je različite zajednice i unije da integrišu svoje resurse i ujedine se u borbi protiv diskriminatorske politike. Neposredno pre ubistva, govoreći o lobiranju za gej prava, Milk je rekao (citat je ugraviran na skulpturi koja sada stoji u Gradskoj skupštini u San Francisku): "Ja tražim da se pokret nastavi, zato što moj izbor daje mladim ljudima nadu. Ja moram da im dam tu nadu". U Gradskoj skupštini 27. marta 1978. bivši supervizor Deni Vajt ubija gradonačelnika Džordža Moskonea i Harvija Milka. Kasnije je osuđen na minimalnu kaznu. Nedugo po izlasku iz zatvora Vajt je izvršio samoubistvo.
Reditelj Gas van Sant odmah je prihvatio da radi na ovom filmu. Njegova ideja je bila da se u određenim momentima u filmu upotrebi arhivski i novinski materijal. Na primer, aktuelno saopštenje Dajane Fajnštajn na stepenicama Gradske skupštine o tome da su Harvi Milk i gradonačelnik Moskone ubijeni je "tako ikonička slika koji mi nismo želeli da radimo iznova", kaže producent Džinks. "Glumica Ešli Templ je bila izbor za Fajnštajnovu, ali to saopštenje iz ’78. bilo je početak medijskog rata i tako snažan momenat u istoriji da smo odlučili da je najbolji put da se izraze šok i horor tog momenta da govori sam za sebe".
O REŽISERU
Gas van Sant (reditelj)
Publika i filmska kritika posebnu pažnju su obratile na ovog reditelja još od njegovog prvog igranog filma – "Mala Noche" (1985), koji je osvojio nagradu filmskih kritičara za najbolji nezavisni/eksperimentalni film na Filmskom festivalu u Los Anđelesu.
Njegova bogata filmografija uključuje filmove "Drugstore Cowboy", u kome glavne uloge tumače Met Dilon i Keli Linč, zatim "Moj privatni Ajdaho" s Kijanuom Rivsom i Riverom Feniksom, "Even Cowgirls Get the Blues" s Umom Turman, "To Die For"; poslednji film doneo je Nikol Kidman Zlatan globus za najbolju žensku ulogu.
Sledeći njegov film – "Dobri Vil Hanting", doneo mu je nominaciju za Oskara. Film je inače imao osam nominacija, uključujući one za najbolju fotografiju, mušku ulogu (Robin Vilijams), najbolji originalni scenario (Ben Aflek i Met Dejmon).
Usledio je kontroverzni rimejk filma "Psiho", a zatim "Finding Forrester", pre povratka nezavisnim korenima filmom "Gerry". Zatim je napisao i režirao film "Slon", snimljen u njegovom rodnom gradu, Portlandu. Film je osvojio gran pri i nagradu za najbolju režiju na Kanskom festivalu 2003. godine.
"Last Days" s Majklom Pitom i Lukasom Hasom u glavnim ulogama na Festivalu u Kanu 2005. osvaja nagradu za najbolji zvuk. Zatim snima "Paranoid Park", zasnovan na istoimenom romanu Bleka Nelsona. Ovaj film mu takođe donosi nagradu u Kanu. Kao dugogodišnji muzičar, Gas van Sant je režirao i mnoge video spotove za najpoznatije umetnike i grupe kao što su Dejvid Bouvi, Elton Džon, "The Red Hot Chili Pepers".
O GLUMCIMA
Šon Pen (Harvi Milk)
Njegova glumačka karijera traje skoro tri decenije. Bio je četiri puta nominovan za Oskara ("Dead Man Walking" Tima Robinsona, "Sweet and Lowdown" Vudija Alena, "I am Sam" Džesija Nelsona, "Mystic River" Klinta Istvuda); poslednja uloga donela mu je Oskara i nagradu Zlatni globus za najbolju mušku ulogu.
Njegova najznačajnija ostvarenja uključuju filmove "Taps", "Fast Times at Ridgemont", "Racing with the Moon", "The Falcon and the Snowman", "At Close Range", "Colors", "Casualties of War", "Carlito’s Way", "We’re No Angels", "State of Grace", "She’s So Lovely", "U-Turn", "21 Grams", "The Interpreter", "All the King’s Men", "The Thin Red Line", "Tree of Life".
Kao reditelj debituje 1991. godine u filmu "The Indian River", koji je i napisao i producirao. Usledili su "The Crossing Guard" (1995), koji je takođe napisao i producirao, a zatim "The Pledge" (2001), s Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, koji je producirao.
Od najskorijih filmova koje potpisuje kao scenarista, reditelj i producent izdvaja se film iz 2007. godine – "Into the Wild", zasnovan na bestseleru Džona Krakauera. Bio je predsednik žirija na Filmskom festivalu u Kanu 2008. Šon Pen radi i kao novinar za časopise Time, Interview i Rolling Stone.
Emil Hirš (Kliv Džouns)
Pažnju svetske publike privukao je ulogom u filmu "Into the Wild" (2007), koji je režirao Šon Pen. Ova rola donela mu je nekoliko značajnih priznanja. Igrao je u još dva filma zasnovana na priči o autentičnim ličnostima – "Alpha Dog" Nika Kasevetesa i "Lords of Dogtown" Ketrin Harvik, u kome je igrao s Hitom Ledžerom. Od skorijih ostvarenja izdvaja se film Anga Lija "Talking Woodstock", u kome igra s Demetrijem Martinom.
Džoš Brolin (Den Vajt)
Od najskorijih naslova izdvajaju se uloge u filmu "W" Olivera Stouna, zatim filmu braće Koen "No Country for Old Men", koji je osvojio četiri Oskara, i blokbasteru Ridlija Skota "American Gangster".
Trenutno s Krisom Murom, Antonijem Arnovim i Hovardom Zinom producira dokumentarni film "The People Speak", zasnovan na vrlo uticajnoj knjizi iz 1980. "A People’s History of the United States". Film se bavi američkim problemima s ratom, klasnim razlikama, rasizmom, pravima žena. U ovom ostvarenju pojaviće se Met Dejmon, Vigo Mortensen, Šon Pen. U njegovoj karijeri izdvajaju se i filmovi "In the Valley of Elah" Pola Hedžisa, "Into the Blue" Džona Stokvela, "Coastlines" Viktora Nuneza, "Hollow Man" Pola Verhovena, "All the Rage" Džejmsa Sterna, "Mimic" Giljerma del Toroa, "Flirting with Disaster" Dejvida Rasela, "The Goonies" Ričarda Donersa.
Dijego Luna (Džek Lira)
Svetsku slavu stiče u filmu Alfonsa Kuarona "Y Tu Mama Tambien". Karijeru započinje u pozorištu sa samo sedam godina. U 12. debituje na televiziji u filmu "El Abuelo Y Yo", što mu je kasnije donelo uloge u filmovima "El Premio Mayor", "El Amor De Mi Vida" i "La Vida En El Espejo".
Njegova filmografija uključuje filmove "Before Night Falls" Džulijana Šnabela, "Ambar" Luisa Estrade, "Un Dulce Olor A Muerte" Gabrijela Retesa i mnoge druge.
Oficijelni sajt

Premijera: FEST 09

Ostavite komentar

Ostavite komentar


Oznake