Posetilac

Žanr: drama
Trajanje: 105 min.
Zemlja porekla: Finska, Estonija, Nemačka, Velika Britanija (2008)
Originalni naziv: Muukalainen

Glavne uloge: Allan Bernard, Vitali Bobrov, Emilia Ikaheimo, Heini Jaanus, Valmar Kass

Scenario: Jan Forsstrom, J. P. Valkeapaa
Režija: J. P. Valkeapaa

SINOPSIS
Dečak živi s majkom na farmi okruženoj dubokim šumama u dalekoj divljini finskih sela. S vremena na vreme posećuje svog oca, koji se nalazi u zatvoru. Neukrotivi konj, dečakov jedini prijatelj, zaključan je u štali. U taj jednostavni život nemir unosi pojava jednog stranca, koji dolazi ranjen i donosi poruku od oca. Majka i sin nerado pristaju da strancu pruže utočište.
REDITELJ O FILMU
Želeo sam da snimim film koji će proniknuti duboko u osećanja protagonista. Glavni lik "Posetioca" je dečak. Ceo film posmatramo kroz njegove oči – iz njegovog pogleda na svet i iz perspektive njegove mašte. To je pogled na svet koji krije, izbegava, otkriva, pita, prolazi kroz zidove, oživljava, prosvetljuje, ubija i laže. To je pogled na svet koji je pre svega suštinski istinit. Želeo sam da snimim film o svetu deteta u kome se prepliću spoljna realnost i dečija fantazija. To je misteriozan i novi svet.
O REŽISERU
Juka-Peka Valkeapa (reditelj, scenarista)
Rođen je u Porvou u Finskoj, 1977. godine. Studirao je na katedri za režiju na Univerzitetu za umetnost i dizajn u Helsinkiju. Pre "Posetioca", svog debitantskog dugometražnog igranog ostvarenja, režirao je dva nagrađivana kratka filma i brojne reklame, a radio je i u oblasti grafičkog dizajna i ilustracije.
Za ovaj film Valkeapa je dobio nagradu za reditelja godine od strane Asocijacije finskih filmskih reditelja. U obrazloženju te nagrade navedeno je da ostvarenje "Posetilac" pokazuje rediteljevu beskompromisnu viziju i hrabrost da stvara film koji ne pripada "mejnstrimu".
Oficijelni sajt

Premijera: Filmski festival Palić, 2009. godine
U bioskopima: 1. oktobar 2009. godine, Dvorana kulturnog centra

Ostavite komentar

Ostavite komentar