U trendu

Bjelogrlić o Bati: Bio je glumčina, pojava, institucija, legenda, faca

Ne postoji mali narod a da je imao tako velikog glumca, kao što su Srbi imali Velimira Batu Živojinovića. Bio je glumčina, pojava, institucija, legenda, faca. Ikona bratstva – jedinstva a opet idealni presek i prototip pravog Srbina. Domaćin, zajebant, autoritet, mangup, dobar otac i dobar muž. Čovek pred kojim su svi, od seljaka na pijaci pa do predsednika države stajali mirno i obraćali mu se sa poštovanjem. Jedini je smeo da pravi šale na Titov račun, pred Titom, Sloba mu se javljao na prvi poziv, a Ivicu je znao da pomazi po kosi.

Krajem sedamdesetih, kada je bio najpopularniji glumac u Kini i veoma cenjen u SSSR (o SFRJ i da ne govorimo), bio je, verovatno, najpoznatiji glumac na svetu. Svetski je rekorder u broju odigranih uloga na filmu i TV. Neko je skoro rekao da je Bata najveći glumac Južnih Slovena. Apsolutno tačno.

Bata je bio moj najveći glumački autoritet. Ne samo svojom snažnom glumačkom imaginacijom ispred kamere, već i svojim delovanjem iza, u realnom životu. Sećam se, jedne davne noći išli smo na snimanje filma “Lepa sela lepo gore” kolima za Prijepolje. Na Ibarskoj magistrali zaustavio nas je mlad saobraćajni policajac. Kada je video Batu, samo se izvinio i poželeo srećan put. Bata je izašao iz kola. Bilo je hladno, duvao je jak vetar. Malo su popričali a onda  je Bata skinuo svoju jaknu i kožne rukavice i poklonio policajcu, da se ne smrzava. Otišli smo u noć a mladi policajac je još dugo gledao za nama.

Velikani definitivno odlaze. Posle Bore, Đuze, Pere Kralja, Nikole Simića i Gage, odlazi i Veliki Bata. Značajna vremena nedre velike ljude.  Nama u ovim smutnim i ne tako blistavim vremenima ostalo je da čuvamo njihovo nasleđe i pokušamo da ga bar donekle dostignemo.

Hoćemo li uspeti ?  Teško. Daćemo sve od sebe. Imamo za šta…

(Dragan Bjelogrlić/Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.