Jezik kaže…

Jezikom možete da se služite na mnogo načina i da ga koristite za različite stvari. Većine njih sigurno se možete setiti i sami; ono što ređe padne na pamet jeste to da jezik može da posluži i kao ogledalo vašeg zdravlja. Kada vam je jezik ružičast i gladak, to znači da je u vašem organizmu sve u redu. Ako postoje neke promene, to ukazuje na moguće probleme – evo nekih od njih.

Crven i sjajan jezik, tanji nego obično, može da znači da vašem organizmu nedostaju vitamini A i E. Ovaj nedostatak mogao je da nastane kao posledica uzimanja antibiotika ili zbog ishrane s nedovoljno voća i povrća. U ovakvoj situaciji ne bi bilo loše da jedete nešto više džigerice (odličan izvor vitamina A), šargarepe ili tikvica. Što se vitamina E tiče, manjak možete nadoknaditi time što ćete dvaput nedeljno jesti ribu ili jaja.

Kada je jezik beo i prekriven skramom, tu se uglavnom radi o infekciji disajnih puteva (prehlada, bronhitis) ili o gripu. Ako je nos zapušen, jezik bude suv jer se diše na usta. U ovom slučaju, pored toga što ćete uzimati terapiju koju vam doktor prepiše zbog bolesti, bilo bi dobro da konsumirate i acidofilni jogurt, jer će on obnoviti normalnu bakterijsku floru koju lekovi ugrožavaju.

Bele pege na jeziku crvenijem nego inače najčešće su znak gljivice kandide. Do ove infekcije dolazi zbog stresa, oslabljenog organizma, korišćenja kortizonskih preparata u svrhu lečenja, dužeg korišćenja antibiotika… Da biste se izlečili, morate posetiti lekara kako bi vam prepisao odgovarajuću terapiju. Dok traje lečenje, smanjite konsumiranje slatkiša i alkoholnih pića (prijaju gljivicama) i uzimajte acidofilne mlečne napitke, jer pomažu uspostavljanju pravilne flore.

Ukoliko vam je jezik otečen i bolan, uz pojavu malih bubuljica i uz smetnje pri gutanju, može da se radi o virusnom oboljenju nalik na ono koje izaziva herpes. Tada se hitno treba obratiti lekaru kako bi se odredila terapija i sprečilo širenje bolesti dalje po organizmu – vašem ili tuđem.

Pogledajte komentare (2)

2 komentara

  • Nives Manulić

    Poslednja dva dana pojavile su mi se na jeziku ranice poput dubokih brazda koje su bolne i djeluju krvavo. Inače, jezik mi je uvijek lagano obložen. Što sad?

  • Ljubo Ilić

    Dobar opis problema na jeziku. Interesuje me šta znači kada je jezik sa beličastim mrljama i u prednjoj polovini sa većim i manjm brazdama, bolje reći ispucao?

Ostavite komentar