Ujutru ili uveče: Koje je najbolje vreme za merenje težine?

Sigurno vam se već dogodilo da nekoliko puta tokom dana stanete na vagu i da ona svaki put pokaže različitu težinu. Veoma frustrira ako poslepodne budete čak dva kilograma teži nego ujutru, ali morate znati da postoji najbolje doba dana za merenje telesne težine.

– Na vagu bi ti trebalo da stanete samo jednom dnevno, a to je ujutru, odmah nakon što obavite nuždu. Važno je da prilikom merenja na sebi nemate odeću. Tada ćete dobiti najtačniji mogući podatak o svojim kilogramima – otkriva za Women’s Health dr. Čarli Selcer, stručnjak za gojaznost. Doktor dodaje da ukoliko želite da se merite svakodnevno, morate biti spremni na to da će brojke na vagi varirati zavisno od toga što smo jeli dan ranije.

Neka istraživanja potvrdila su da je merenje važno kako bi se postigao ciljani gubitak težine. Studija iz 2018. godine, objavljena u časopisu Circulation, pronašla je povezanost između većeg gubitka težine i češćih vaganja u odnosu na one ljude koji su to radili jednom nedeljno ili manje.

Ako želite da pratite stanje, najbolje je biležitii kilograme i nakon mesec dana imaćete jasan pregled u kom se smeru krećete. Ipak, svakodnevno merenje za neke ljude može biti uznemirujuće iskustvo, pogotovo one koji su se u životu susreli s nekim od poremećaja u ishrani.

– Kao i kod bilo koje druge intervencije s kilogramima, ako vam merenje ne predstavlja stres i vaš život čini boljim, trebalo bi da i dalje nastavite s tim. Ako negativno utiče na vas, prestanite s tom praksom – kaže dr. Selcer.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

merenjetezinavaga
Komentari (0)
Dodaj komentar