Važnost ultrazvuka u trudnoći

O primeni ultrazvuka u medicini i ginekologiji pisali smo u članku Ultrazvuk u ginekologiji, ali je ultrazvuk postao gotovo nezamenljiv pomoćnik u praćenju trudnoće pacijentkinja.
Komitet Svetske zdravstvene organizacije je dozvolio primenu ultrazvuka u medicinske svrhe i kod trudnica i kod dece, jer štetno dejstvo ultrazvučnih pregleda nije ustanovljeno.
Pored ginekološkog pregleda, ultrazvučnim pregledom trudnice doktor stiče mnogo bolju sliku o trudnoći:

  • Ultrazvučnim pregledom se može ustanoviti trudnoća još u početnom periodu.

  • U najvećem broju slučajeva može se na vreme uočiti da li se radi o normalnoj ili vanmateričnoj trudnoći.

  • Prvih nedelja trudnoće ultrazvukom se može uočiti da li se radi o "običnoj" trudnoći ili o bliznacima, trojkama (višeplodnoj trudnoći)… Kada se ustanovi da se radi o višeplodnoj trudnoći, onda se na vreme preduzimaju mere da tokom trudnoće bude što manje rizika za trudnicu i njene "bebe".

  • Za vreme trudnoće, povremenim ultrazvučnim pregledima prati se: veličina ploda, njegov rast i njegov položaj, na osnovu čega se zaključuje da li je trudnoća normalna i da li se plod pravilno razvija i raste.

  • Ultrazvučnim pregledom trudnice mogu se pratiti otkucaji srca ploda i time ustanoviti da li je trudnoća normalna. Pored toga, može se ustanoviti položaj i oblik vitalnih organa bebe, što dosta govori o samoj trudnoći.

  • Ultrazvučnim pregledom može se ustanoviti da li ima nekih zapaljenskih procesa kod trudnice i kako se oni mogu lečiti u toku trudnoće.

  • Ginekološkim pregledom i uz pomoć ultrazvuka u savremenoj medicini mogu se uočiti neke anomalije koje se mogu lečiti ili hirurški odstraniti i u toku same trudnoće ili se odmah posle porođaja preduzimaju mere lečenja ili majke ili deteta.

  • Kada je reč o "prenesenoj" trudnoći (trudnoća preko 42. nedelje), ultrazvučnim pregledom ustanovljuju se uzroci, proverava da nema nekih opasnosti po plod i trudnicu i donose eventualne odluke o "carskom rezu".

  • Ukoliko se u toku trudnoće, nažalost, ustanovi da plod ima velike malformacije ili čak da nije živ i da rizici po život majke postaju veliki – onda se ginekolog odlučuje na prekid trudnoće kako bi se sačuvao život majke.

  • I kod "vantelesne oplodnje" ultrazvuk je od velike pomoći lekarskoj ekipi koja izvodi ovaj postupak i kasnije praćenje trudnoće.

Ovo su samo neki primeri gde ultrazvuk pomaže ginekologu dok prati trudnoću. Zato savetujemo trudnicama da se ne ustručavaju posete ginekologu u toku trudnoće i da se ne plaše ultrazvuka, jer on može mnogo pomoći ženi da sačuva svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

trudnoćaultrazvuk
Komentari (0)
Dodaj komentar