Kako da smanjite prtljag prilikom putovanja avionom

Ovo što sledi možda će vam se učiniti pomalo banalnim, ali većina ljudi je sklona nošenju "rezervnih" proizvoda i ostalih stvari. Znate onu situaciju kad razmišljate da li da uzmete baš sve što ste planirali, jer na putovanju ipak niste "kod kuće" i ko zna što će vam sve zatrebati? Onda pomislite, ma nema veze, od viška glava ne boli. Ipak, kad letite avionom ili, uopšteno govoreći, ako želite da vam prtljag bude lakši, poželjno je odstraniti što je više moguće toga iz torbe ili kofera, jer se svaki kilogram van dozvoljene težine dodatno naplaćuje.
Ukoliko stvari inače pakujete u kofer, razmislite o putnoj torbi. Već na tome možete uštedeti kilogram ili dva pošto koferi znaju da budu veoma teški.
Ako je to moguće, putujte u najtežoj odeći i obući. Dakle, ako letite zimi, u to se svakako ubrajaju cipele, farmerice, neki džemper i slično. Leti biste, umesto kratkih pantalona, mogli obući farmerice. U avionu je ionako prijatna temperatura i neće vam biti vruće.
Probajte da ograničite broj patika i cipela što je više moguće. Mislite da ćete ih baš sve nositi? Proverite vremensku prognozu, jer vam može mnogo pomoći pri odlučivanju, ali nastojte da zadovoljite sve oblike putovanja na koje krećete, od odlaska na plažu do razgledanja turističkih atrakcija i noćnog izlaska.
Farmerice su skoro nezaobilazan komad odeće, ali su i veoma teške, pa bi bilo dobro da barem jedne zamenite nekom laganom trenerkom. Naravno, ako uopšte imate nameru da nosite više komada.
Probajte da nabavite takozvana "putna pakovanja za kozmetiku". Možete ih naći u svakoj boljoj parfimeriji, a zaista mogu znatno olakšati vašu toaletnu torbu. Ako je neki od preparata pakovan u staklenoj ambalaži, probajte da ga prebacite u plastičnu. Na primer, to možete učiniti s balzamima posle brijanja, čija je ambalaža prilično teška, a mogli biste je zameniti i nekom starom kutijicom za kremu. Što se šminke tiče, vrlo praktična su pakovanja veličine testera.
Ponesite različitu odeću koju ćete moći nositi u više prilika. Probajte da izaberete odeću u osnovnim bojama, jer ćete je najjednostavnije kombinovati.
Da li ćete imati pristup mašini za pranje odeće? Ako ćete imati, nije vam potrebno mnogo donjeg rublja, jer ga lako možete oprati. Čak i ako nemate mašinu za pranje veša, možete ga "ručno" oprati toplom vodom.
Maksimalno iskoristite ručni prtljag – obično je dozvoljeno poneti dodatnih desetak kilograma. Svaki avio-prevoznik ima svoja pravila o ručnom prtljagu, pa ih je najbolje proveriti na njihovim internet stranicama. Kod niskotarifnih avio-prevoznika najčešće je dozvoljen samo jedan komad ručnog prtljaga, u koji bi trebalo da spakujete sve stvari koje želite da nosite sa sobom u putničku kabinu. Tako, na primer, torbica i laptop moraju biti spakovani zajedno, odnosno u neku torbu ili kofer, kako već odlučite, a koji ne sme biti veći od određenih dimenzija.
Za kraj jedan mali podsetnik: imajte na umu da bi vam pri povratku torba mogla biti mnogo teža, kada je napunite svim suvenirima, poklonima ili odećom i obućom koju ste kupili. Dakle, dobro je ostaviti koji kilogram prostora pri polasku kako biste izbegli plaćanje dodatne nadoknade u povratku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aerodromavio prevoznikavionkoferiobućaodećaprtljagputovanjatorbatorbeturizam
Komentari (0)
Dodaj komentar