Priprema i održavanje skija

Da biste u potpunosti uživali u odmoru na planini i skijanju, neophodno je adekvatno pripremiti skije. Većinu sitnica povezanih s pripremom ski-opreme svaki skijaš može obaviti sam. Sve ostalo, a tiče se popravki i svega onog za šta niste sigurni kako se radi, najbolje je poveriti adekvatnom servisu. Za ono što sami možete uraditi kako biste pripremili ski-opremu potrebno vam je malo dobre volje, nešto alata i malo materijala.
Pre samog izlaska na sneg treba uraditi sledeće: naoštriti rubove skija, namazati klizne površine i podesiti vezove (ovo je najbolje prepustiti ski-servisu). Od alata i materijala koji vam trebaju za sve to tu su metalni i plastični strugači, turpije (gruba i fina), brusni papir (najbolje br. 280), poliesterski štapići, pegla, aceton ili nitro razređivač, voskovi i nekoliko krpica.
Nove skije treba obraditi pre prve upotrebe, kako bi se njima lakše upravljalo. Skije treba po celoj dužini blago izbrusiti brusnim papirom, pod uglom od 45 stepeni, a zatim turpijom (što finija turpija ili brusni papir) treba istupiti čelični rub skija (kantne), oko 20 cm u gornjem delu skija i 10 cm u donjem delu. Klizni deo skija treba očistiti strugačem (najbolji je metalni), a podloga se nakon toga očisti krpom koju ste prethodno natopili sredstvom za čišćenje. Popravka klizne obloge najbolje se radi zalivanjem oštećenih delova topljenjem polietilenskih štapića, a višak polietilena je najbolje skinuti metalnim strugačem. Rubove na kliznoj oblozi treba obrusiti turpijom tako da se klizna obloga izravna s čeličnim rubovima. Kantne skija bruse se turpijom pod uglom od 90 stepeni u odnosu na kliznu oblogu. Vosak se na kliznu oblogu nanosi nakon što se ona očisti krpom namočenom u sredstvo za čišćenje. Prilikom nanošenja voska treba voditi računa o uputstvu za upotrebu. Vosak se može naneti i peglom, ali se mora paziti na temperaturu grejnog tela, kako se ne bi oštetila klizna obloga i uništio vosak. Višak nanetog voska odstranjuje se s klizne obloge plastičnim strugačem, a onda se podloga fino ispolira krpicom.
Po završetku skijaške sezone, opremu treba zaštititi i očistiti. Skije treba očistiti i naneti na kliznu površinu sloj voska, kako bi se sprečilo delovanje korozije. Ako nemate ništa drugo, možete skije oprati i osušiti krpom, nakon čega ih treba uvezati i ostaviti u uspravnom položaju. Rubove skija najbolje je zaštititi od korozije premazivanjem krpom natopljenom parafinom, vazelinom ili mašinskim uljem. Vezove takođe treba očistiti i zaštiti prskanjem spreja, najbolje WD-40.
Ovako pripremljene i zaštićene skije jedino garantuju brzu i bezbednu vožnju. Takođe, ovim merama produžavate životni vek skija, koje nisu jeftine i ne kupuju se svake skijaške sezone, već su napravljene da traju. Ako vam je sve ovo prethodno navedeno komplikovano ili niste sigurni kako biste vi to uradili, najbolje je skije i opremu odneti u neki ski-servis pre kretanja na planinu ili nakon dolaska na nju, kako bi za to obučeni serviseri izvršili sve potrebne opravke i podešavanja vaše opreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

opremaprimemaputovanjeskijanjeskijezaštita
Komentari (0)
Dodaj komentar