Turističke atrakcije – najstariji gradovi na svetu (1)

Ovde vam donosimo listu najstarijih stalno naseljenih gradova na svetu, čija starost je sama po sebi svojevrsna turistička atrakcija. Ovi gradovi svojim postojanjem svedoče o razvoju ljudskog društva i kulture. U njima su nastajali, razvijali se i nestajali narodi i civilizacije. Ovi gradovi su opstali i do dana današnjeg, kao svedoci onoga što je bilo i postojalo, pričaju o nestalim civilizacijama. Današnjim turistima nude duh nekih davnih vremena i mogućnost da makar za kratko zavire u neko davno prošlo vreme i neki drugi način života. Evo liste najstarijih gradova.
1. Jerihon (Palestina), 9.000 godina pre Hrista
Jerihon je neolitsko naselje i najstariji stalno naseljen grad na svetu. Naselje je bilo okruženo bedemom s kulama, a u unutrašnjosti bedema živelo je između 1.000 i 1.500 stanovnika. Grad se nalazi u blizini reke Jordan na Zapadnoj obali i danas u njemu živi oko 20.000 ljudi.
2. Biblos (Liban), 5.000 godina pre Hrista
Biblos su osnovali Feničani i nazvali ga Gebal, a Grci, koji su uvozili papirus iz ovog grada, nazvali su ga Biblos; iz te reči izvedene su i reči knjiga i Biblija. Glavne turističke atrakcije su feničanski hramovi, dvorac Biblos i Crkva svetog Jovana Krstitelja.
3. Alepo (Sirija), 4.300 godina pre Hrista
Alepo je najnaseljeniji sirijski grad. Sa oko 4,4 miliona stanovnika našao se na trećem mestu ove liste najstarijih stalno naseljenih svetskih gradova.
3. Damask (Sirija), 4.300 godina pre Hrista
Iako neki tvrde da je Damask najstariji u kontinuitetu naseljeni grad na svetu, na ovoj listi se našao na trećem mestu, zajedno s Alepom. Damask je u rimsko doba bio veoma važan grad, a bio je i vojna baza vojske koja se borila protiv Persijanaca.
4. Susa (Iran), 4.200 godina pre Hrista
Susa je bila glavni grad Elamskog carstva, pre nego što su je osvojili Asirci. Grad je smešten na oko 250 km istočno od reke Tigar, u današnjem jugozapadnom Iranu.
5. Faium (Egipat), 4.000 godina pre Hrista
Grad se nalazi jugozapadno od Kaira i drevni je egipatski grad, čiji su stanovnici poštovali svetog krokodila Petsuchos-a.
5. Sidon (Liban), 4.000 godina pre Hrista
Oko 25 milja južno od Bejruta smestio se Sidon, a grčki istoričar Strabon navodi Sidon kao jedan od najstarijih feničanskih gradova.
5. Plovdiv (Bugarska), 4.000 godina pre Hrista
Drugi je po veličini grad u Bugarskoj, odmah iza Sofije, sa oko 379.000 stanovnika. Plovdiv je izuzetno značajan ekonomski, kulturni, univerzitetski i transportni centar tog dela Bugarske. U njemu se nalaze mnogi lokaliteti iz antičkog doba, uključujući rimski amfiteatar i osmanlijska kupatila.
6. Gazijantep (Turska), 3.650 godina pre Hrista
Nalazi se u južnoj Turskoj, u blizini granice sa Sirijom, a istorija ovog grada proteže se još do Hetita.
7. Bejrut (Liban), 3.000 godina pre Hrista
Bejrut je glavni grad Libana i njegov kulturni, administrativni i ekonomski centar. Nalazi se na mediteranskoj obali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alepoarbilatinabalkbejrutbiblosdamaskfaiumgazaintepgradjerihonjerusalimkadizkirkuklarnakanajstarijiplovdivputovanjasidonsusatebatirturističke atrakcijevaranasi
Komentari (0)
Dodaj komentar