Turističke atrakcije – najstariji gradovi na svetu (2)

Ovde vam donosimo listu najstarijih stalno naseljenih gradova na svetu, čija starost je sama po sebi svojevrsna turistička atrakcija. Ovi gradovi svojim postojanjem svedoče o razvoju ljudskog društva i kulture. U njima su nastajali, razvijali se i nestajali narodi i civilizacije. Ovi gradovi su opstali i do dana današnjeg, kao svedoci onoga što je bilo i postojalo, pričaju o nestalim civilizacijama. Današnjim turistima nude duh nekih davnih vremena i mogućnost da makar za kratko zavire u neko davno prošlo vreme i neki drugi način života. Evo nastavka liste najstarijih gradova.
8. Jerusalim (Izrael), 2.800 godina pre Hrista
Jerusalim je grad na Bliskom istoku, na području današnjih Izraela i Palestine. Na starohebrejskom Jerusalim znači "mesto dvostrukog mira". Grad je duhovni centar hrišćana, Jevreja i muslimana i treći najsvetiji grad.
9. Tir (Liban), 2.750 godina pre Hrista
Osnovan je oko 2.750 godine pre Hrista, prema grčkom istoričaru Herodotu. Danas je turizam najveća industrija u njemu.
10. Arbil (Irak), 2.300 godina pre Hrista
Severno od Kirkuka nalazi se Arbil. Nekada je bio glavno odmorište za karavane na Putu svile.
11. Kirkuk (Irak), 2.200 godina pre Hrista
Grad koji je sada centar iračke naftne industrije smešten je oko 150 milja severno od Bagdada. Još uvek se mogu videti ruševine 5.000 godina starog utvrđenja.
12. Balk (Avganistan), 1.500 godina pre Hrista
Poznat još i pod imenom Baktra, nalazi se u severnom delu Avganistana. Arapi ga opisuju kao "majku gradova". Grad je doživeo vrhunac između 2.500 godine p.n.e. i 1.900 p.n.e., pre uspona Persijskog carstva i Medejaca. Moderni Balk je centar pamučne industrije.
13. Atina (Grčka), 1.400 godina pre Hrista
Kolevka zapadne civilizacije i rodno mesto demokratije. Atinska baština je i dalje veoma vidljiva. Prepuna grčkih, rimskih i vizantijskih spomenika i ostataka izuzetno je popularno turističko odredište.
13. Larnaka (Kipar), 1.400 godina pre Hrista
Osnovana kao Citijum od strane Feničana, Larnaka je dobro poznata po svojoj rivi s palmama. Arheološka nalazišta i brojne plaže privlače mnogobrojne turiste.
13. Teba (Grčka), 1.400 godina pre Hrista
Grad je smešten severno od Kiteronskih planina, koje dele Beotiju od Atike, i nalazi se na južnom obodu Beotijske ravnice. Teba je igrala važnu ulogu u grčkoj mitologiji. U njoj se odvijaju priče o Kadmu, Edipu, Dionisu i ostalima.
14. Kadiz (Španija), 1.100 godina pre Hrista
Kadiz je dom španske mornarice od 18. veka. Nalazi se na obali Atlanskog okeana, tačnije, na ostrvu koje je s kopnom povezano velikim nasipom. Ovu važnu luku štiti masivni lukobran.
15. Varanasi (Indija), 1.000 godina pre Hrista
Smešten na zapadnoj obali Ganga, Varanasi je poznat i kao Benares. To je važan sveti grad za hinduse i budiste. Prema legendi, osnovan je pre 5.000 godina, iako moderni naučnici veruju da je to bilo pre 3.000 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alepoarbilatinabalkbejrutbiblosdamaskfaiumgazaintepgradjerihonjerusalimkadizkirkuklarnakanajstarijiplovdivputovanjasidonsusatebatirturizamvaranasi
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vesna Pavić

    Grad je doživeo vrhunac između 2.500 godine p.n.e. i 1.900 p.n.e, pre uspona Persijskog carstva i Medejaca. Godine se ne slažu.