Vikend odmor u Evropi (foto)

City break, iliti kraći odmor u gradovima, sve je popularniji oblik putovanja, a najčešće se odnosi na trodnevni ili četvorodnevni boravak u većim evropskim gradovima. Glavni cilj ovakvih putovanja je što pre doći do odredišta, upoznati osnovna kulturna i zabavna obeležja grada, osetiti život ulice i najčešće otići u šoping. Ovakav vid odmora posebno je omiljen kod osoba koje nemaju više od nekoliko dana za putovanje, ali i među svima koji barem za vikend ili produženi vikend žele da promene okolinu i da u kratkom roku dožive nešto novo.

Ako niste od onih koji u svako doba napamet znaju sva odredišta koja bi želeli da posete, najpre dobro razmislite šta očekujete od putovanja. Da li je kod vas naglasak na kulturi, zabavi ili možda šopingu, pa prema tome odlučite koji grad vam najviše odgovara za takav odmor. Kako biste se lakše odlučili, ponekad je dobro proveriti šta se trenutno događa u većim gradovima Evrope, a nije loša ideja ni da izdvojite malo više vremena i da vidite kakve su trenutno cene avionskih karata, pa da prema ceni karte donesete konačnu odluku o tome kuda da se uputite. Oslanjanje na last minute ponude turističkih agencija kod ovakvih putovanja najčešće ne daje pozitivne rezultate, naročito ako ne planirate da putujete u grupi.

Foto: Agropyron/Pixabay.com

Čak se može reći da ovde važi pravilo što kasnije rezervišete, cena postaje viša, i to najčešće zbog toga što se cena avionske karte potvrđuje na dan rezervacije. Agencije ponekad objavljuju last minute ponude za grupne aranžmane, ali to nije pravilo. Sve je više i first minute ponuda, gde često možete uštedeti i do 20 odsto cene aranžmana. Najpre krenite u potragu za avionskim kartama. Što pre ih rezervišete, biće jeftinije. Pre rezervacije smeštaja preko interneta, ako se ne radi o preporuci, dobro proučite komentare onih koji su već bili tamo. Pronaći ćete ih na svim forumima vezanim za putovanja ili prilikom traženja opisa hotela.

Jednostavniji hoteli koji su smešteni malo dalje od centra možda će uštedeti vaš novac, ali pripazite da je mesto dobro saobraćajno povezano s ostalim delovima grada, kako se taj početni mali trošak ne bi pretvorio u najskuplje putovanje. Budite fleksibilni što se tiče izbora termina, vikend pre ili kasnije mogu igrati važnu ulogu u konačnoj ceni, posebno kada su u pitanju avionske karate. Ako ikako možete, izbegavajte da putujete za vreme praznika – cene su često znatno veće. Ukoliko do svog krajnjeg odredišta putujete automobilom, obavezno proučite kroz koja mesta prolazite, pa napravite barem kratku pauzu. Ko zna šta sve možete okriti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropaputovanjavikendodmorplaniranje
Komentari (0)
Dodaj komentar