Prozvani ste – i svi vas gledaju!

Stidljive osobe s jakom tremom će se vrlo lako prepoznati u sledećoj situaciji: nastavnik ispituje, svi se trude da ne budu primećeni, nastavnik slučajno izabere baš vas, pogledi celog odeljenja su na vama, a vi – u zemlju da propadnete! Nimalo prijatno, ali nije nemoguće prevazići nelagodnost.
Naravno, dodatni je problem ako se uopšte niste spremili za odgovaranje, ali često se ne radi o tome, već vam je neprijatno što vas celo odeljenje gleda. Možda se i pitate da li se naslađuju time što je nastavnik prozvao baš vas, da li samo iščekuju da nešto kiksnete… Verujte, zaista nije verovatno da je tako.
Ono što vaši „sapatnici“ iz odeljenja osećaju je olakšanje – olakšanje jer nisu oni prozvani, jer neće dobiti jedinicu niti biti izloženi odgovaranju onda kada za njega nisu spremni. Teško da vam bilo ko, osim krajnjeg zlobnika, želi lošu ocenu, naprotiv; oni svi žele da vi super znate, da možete svoje znanje nadugačko i naširoko da pokazujete, po mogućnosti do kraja časa, kada će ih zvono spasti od toga da odgovaraju i oni.
To što pilje u vas je njihova nema podrška, želja da uspete (a usput i da spasete njih – ko zna, možda dovoljno odobrovoljite nastavnika da tog dana više nikog ne ispituje?). Makar nikome ne bili omiljeni lik, u takvoj situaciji svi će želeti da odgovarate što duže – a da biste dugo odgovarali, morate znati šta da ispričate, što znači da vam svi žele da super znate.
Zato, bez stida u takvoj situaciji! Imajte na umu da vas tada svi podržavaju i žele vam dobro (možda se desi neko bašbaš zloban ko vam želi loše, ali takve treba ignorisati), a i sam nastavnik koji vas ispituje najverovatnije želi da super znate (ako bi svi kod njega imali jedinice, to bi značilo da on ne ume da radi svoj posao). Kako se stideti uz toliko lepih želja?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nespremnostodgovaranjeprozivanješkolastidljivost
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Melanija Matijašević

    Totalno netačno, posebno kad su u pitanju devojčice. Ljubomorni pogledi su neizbežni, oni inače ulivaju nesigurnost čak i prilikom odgovaranja, jer osobe koje sebe smatraju superiornim ne žele da gledaju druge kako se proslavljaju, jer su bolji od njih. Naprotiv, odmažu im svim silama.