Atlas oblaka

Žanr: drama, misterija
Trajanje: 164 min.

Glavne uloge:Tom Henks (Tom Hanks), Hale Beri (Halle Berry), Hugo Viving (Hugo Weaving), Hju Grant (Hugh Grant), Džim Sterdžes (Jim Sturgess), Suzan Sarandon (Susan Sarandon), Džim Brodbent (Jim Broadbent), Ben Višou (Ben Whishaw), Kit Dejvid (Keith David)
Scenario:Tom Tikver (Tom Tykwer), Endi Vačauski (Andy Wachowski), Lana Vačauski (Lana Wachowski), Dejvid Mičel (David Mitchel) – roman
Režija:Tom Tikver (Tom Tykwer), Endi Vačauski (Andy Wachowski), Lana Vačauski (Lana Wachowski)

SINOPSIS
Snimljen prema istoimenom romanu Dejvida Mičela, film se sastoji od šest priča čija se radnja odvija u različitim epohama, od sredine 19. veka do daleke budućnosti. Akcija, misterija i romansa dramatično se prepliću kako se likovi iz jedne priče ponovo rađaju u drugoj. Od avantura i iskušenja mladog Amerikanca koji 1849. godine brodom polovi po Pacifiku do ženskog klona koji ustaje protiv represije u futurističkom društvu, "Atlas oblaka" je priča o poukama koje izvlačimo iz ranijih života.
O FILMU
Ambiciozna i uzbudljiva epska priča koja se prostire kroz pet vekova, "Atlas oblaka" istražuje pitanja o životu i cilju o kome je čovečanstvo razmišljalo od početka svesne misli. Kaleidoskopskim nizom akcija, emocija i ljudskih veza koje osvetljavaju tačke duž beskonačne putanje sugeriše da individualni životi nastavljaju svoje lične putanje kroz vekove. Duše ponovo rođenih obnavljaju međusobne veze iznova i iznova. Greške se mogu ispraviti ili ponoviti. Sloboda se stiče ili gubi, ali se uvek traži. I uvek, ljubav opstaje.
"Odmah nas je privukla razmera ideja, saosećanje za ljudska bića, smelost, odvažnost i način na koji je sve to preneto istovremeno na klasičan, a opet potpuno nov način", kaže Lana Vačauski o knjizi Dejvida Mičela. "Tematski, ona prevazilazi granice rase i roda, prostora i vremena i donosi priču koja podrazumeva da je priroda čovečanstva iznad svih granica. To nas je zaintrigiralo kada smo pročitali roman i kada smo počeli da radimo na scenariju."
Uspešni filmski stvaraoci i dugogodišnji prijatelji Lana i Endi Vačauski i Tom Tikver često su razmišljali o tome da rade zajedno, ali tek ih je strast prema Mičelovom romanu konačno spojila. Okupivši se oko njegove nekonvencionalne priče, formirali su jedinstven kreativni savez kako bi podelili rad na prenošenju na veliko platno knjige koja je proglašena za moderno remek-delo svetske književnosti.
Obuhvatajući niz žanrova i postavljajući radnju istovremeno u prošlost, sadašnjost i budućnost, "Atlas oblaka" ilustruje kako se događaji i odluke koje ljudi donose u jednom periodu odražavaju na nepredvidiv način u budućnosti i kako utiču na život drugih.
Godina 1849, južni Pacifik. Adam Juing, mladi advokat iz San Franciska, dolazi na jedno pacifičko ostrvo kako bi završio poslovni ugovor za svog tasta. Tamo otkriva surovi odnos prema robovima iz plemena Maora. Pri povratku kući u svojoj kabini pronalazi odbeglog roba i biva prinuđen je da bira između profesionalnih obaveza i moralnih ubeđenja donoseći odluku koja će odjekivati kroz vekove na način koji se ne može zamisliti.
Godina 1936, Edinburg, Škotska. Robert Frobišer je daroviti mladi kompozitor koga je otac razbaštinio. Za njega su zatvorena sva vrata u Engleskoj. Pronalazi posao kod poznatog kompozitora Ajrsa, želeći da napiše svoje remek-delo "Sekstet Atlasa oblaka" maštajući o trijumfalnom povratku.
Godina 1973, San Francisko, Kalifornija. Novinaraka Luiza Rej otkriva aferu oko novog nuklearnog postrojenja. Sreće Siksmita, uglednog nuklearnog fizičara, koji odlučuje da joj pomogne da otkrije istinu.
Godina 2012, Velika Britanija. Timoti Kavendiš je 65-godišnji izdavač koji je objavio autobiografiju jednog kriminalca i time navukao na sebe veliku nevolju. Obrešće se u čudnom staračkom domu iz koga nije lako pobeći.
Godina 2144, Novi Seul, Koreja. Sonmi-451 je ženski klon koji služi u restoranu brze hrane. Otkriva veliku tajnu na kojoj počiva njeno društvo i odlučuje da ustane protiv totalitarnog režima koji je napravio njenu vrstu.
Godina 2346, Posle Pada. Na prelepom ostrvu u dalekoj postapokaliptičnoj budućnosti u primitivnoj zajednici na Zemlji živi Zakri. Posećuje ga Meronim, pripadnica poslednje tehnološki napredne civilizacije, koja ga moli da je povede u planine u potrazi za Atlasom oblaka, mestom odakle će moći da pošalje poruku ljudima koji su napustili Zemlju i žive na drugim planetama.
"Ključno je da se odustane od ideje da se radi o šest priča. To je jedna priča", kaže Endi Vačauski. "Svaki deo filma i vremenski periodi odražavaju se jedan nad drugim tokom filma. Sve ove duše evoluiraju i vidite njihove veze i hronološki napredak", dodaje on. Svaki karakter u filmu se večno vraća i regrupiše u novom identitetu i okolnostima. "To nije samo jedna osoba, to su svi glavni karakteri u svakom od svetova", kaže autor knjige Dejvid Mičel. "Odnosi između njih i prirode tih odnosa takođe se razvijaju. U svemiru u kome je reinkarnacija moguća i u filmu, gde prošlost, sadašnjost i budućnost koegzistiraju, smrt predstavlja samo jedna vrata koja se zatvaraju, a druga se otvaraju."
Na ovaj način konflikti koji nastaju u jednoj epohi mogu biti rešeni u budućnosti, nanete nepravde ispravljene s često iznenađujućim rezultatima, a oni koji se vole sazrevaće zajedno kroz vekove. "Deo filma je velika ljubavna priča koja se prostire kroz različite živote, ali vidite samo trenutke, ne sve odjednom", otkriva Lana govoreći o putevima na kojima ljubav mladog para raste i utiče na njihove akcije kroz ponavljanja tokom vremena. "Ljubav može da promeni pravac života u bilo kom trenutku", kaže ona.
Ostale snage su takođe u igri. Tom Henks, koji se pojavljuje u šest uloga, predstavljajući putovanje jedne duše kroz različite tačke u vremenu, kaže: "Karakteri su često svedoci onoga što može da promeni njihove živote zauvek i oni moraju da delaju. Mogu biti heroji ili kukavice. Pitanje je šta je istorija do bezbroj trenutaka kao što je ovaj, nanizanih zajedno? Šta je ljudsko bivstovanje do serija odluka koje neko treba da donese?"
Primerima hrabrosti, nade i čuda, ali i izdaje, borbe i gubitaka, "Atlas oblaka" osvetljava te trenutke. "To je neverovatno zabavan način pripovedanja", nastavlja Henks. "Uzmi šta god hoćeš. Umetničke borbe, borba za opstanak i izbori koji spajaju jedan život sa sledećim postali su očigledni dok sam čitao scenario i bio sam potpuno opčinjen pričom. To je savršena mešavina priče Dejvida Mičela i filmskog talenta troje reditelja, to je brilijantan komad filmske literature koja ispituje povezanost ljudske rase kroz vreme."
"Ovo je bilo zaista jedinstveno filmsko iskustvo", kaže Hale Beri, koja takođe predstavlja šest karaktera u filmu. "Mislim da nikada više neću biti deo nekog filma kao što je ovaj. Volim njegovu originalnost. Postoji mnogo prepreka koje se ovde ruše, toliko uzbudljivih koncepata i nadamo se da će podstaći ljude koji vide film da razmišljaju o tome kako oni vide svet i svoje živote."
Ovi elementi koji snažno odjekuju u priči scenarističkog i rediteljskoj trija privukli su i cenjene glumce iz celog sveta. Predvođeni Tomom Henksom i Hale Beri u filmu igraju i Džim Brodbent, Hugo Viving, Džim Sterdžes, Suzan Sarandon, Hju Grant. Kako se priča odvija, tako se fokus pomera iz jedne u drugu grupu centralnih figura, dok se druge pojavljuju u ključnim momentima, ili se njihovo prisustvo predstavlja na više suptilnih načina.
"Volimo da snimamo filmove koji su uzbudljivi, zabavni, romantični, ali koji takođe istražuju ideje. Trudili smo se da u našem radu ponudimo mnogo nivoa i mnogo načina da publika uživa u našim filmovima. Pokušavamo da vizuelno pokažemo publici nešto što nije videla ranije, a emotivno, da ponudimo dovoljnno uzbuđenja, akcije i romanse koji bi zadovoljili dete u nama, kao i publiku. Konačno, trudimo se da ponudimo nove perspektive ili misli o veoma ličnim stvarima ili idejama koje su relevantne u našim svakodnevnim životima", dodaje Lana.
Dejvid Mičel je u knjizi svakom poglavlju dao drugi žanr "kako bi se delovi razlikovali toliko da stilski ne ulaze jedan u drugi", kaže on. Ovakav koncept reditelji su rado prihvatili čineći jedan segment kao dramu, drugi kao romansu, zatim triler, komediju i naučnofantastičnu avanturu. Ipak, u filmu se ovi elementi ne razilaze, već besprekorno tkaju mozaik. "Iz scene u scenu gradite taj mozaik u glavi. Automatski se nalazi veza između njih. Tako smo i intuitivno išli u tom pravcu u filmu", dodaje Endi Vačauski.
Počevši od septembra 2001, film je sniman paralelno s dva tima – jedan je vodio Tom Tikver, a drugi Lana i Endi Vačauski. To je skratilo vreme snimanja, držeći značajnu glumačku ekipu samo tri, umesto šest meseci, ali je udvostručio broj ključnih saradnika. Koristeći berlinski Babelsberg studio kao bazu, Vačauski su snimali u okolini Berlina i Saksoniji, kao i na Majorci i u Španiji. Snimali su segmente čija se radnja odvija 1849, 2144. i u postapokaliptičnoj budućnosti 24. veka. Istovremeno, Tom Tikver je u Škotskoj snimao segmente vezane za 1936, 1973. i 2012. godinu.
Zbog načina na koji je produkcija bila organizovana oko dve ekipe, glumci su proveli snimanje idući s jednog na drugi set, često iz jedne zemlje u drugu, zaustavljajući se radi šminkanja i promene garderobe, što ih je ponekad toliko transformisalo da su prolazili jedni pored drugih ne prepoznajući se.
Pored rada na scenariju i režiji, Tom Tikver je komponovao i muziku za "Atlas oblaka" u saradnji sa Džonijem Klimekom i Rejnholdom Hejlom, i to mesecima pre nego što su se uključile kamere. Komponovanje muzike za sopstveni film neuobičajeno je među filmskim stvaraocima, kao i ideja da počne tako rano, ali Tikver je našao pristup u definisanju tonova i značenju svake scene. Srce skora je simfonija nastala 1936. u sekvenci o mladom muzičaru koji radi na realizaciji svog remek-dela pod nazivom "Sekstet Atlasa oblaka".
"Čak i sada, a znam da zvuči pomalo sentimentalno, imam suze u očima osećajući zahvalnost, kada mislim o tome da smo zaista uradili dobru stvar", kaže Lana. "Duboko smo zahvalni svima koji su nam se pridružili i prihvatili ovaj eksperimentalni koncept i ovu izuzetnu priču", zaključuje ona.
"Atlas oblaka" je nemačko-engleska produkcija i najskuplji nezavisni film svih vremena, snimljen s budžetom od 102 miliona dolara. Premijerno je prikazan na u septembru 2012. godine na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, gde je doživeo desetominutne ovacije.
O REŽISERU
Endi i Lara Vačauski (reditelji i scenaristi)
Ranije su bili poznati kao braća Vačauski – Endi i Leri, pre nego što je Leri prošao kroz operaciju promene pola. Najpoznatiji su kao reditelji i scenaristi trilogije "Matriks" ("The Matrix"), a kasnije su snimili i film "Speed Racer". Kao scenaristi poznati su i po filmovima: "Assassins", "The Animatrix", "V for Vendetta" i "The Invasion".
Oficijelni sajt

Premijera: 14. novembar 2012. godine u bioskopu "Kolosej multipleks"

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike