najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ciklus novih čeških filmova u septembru u Kinoteci

Foto: geralt/Pixabay.com

Za početak nove sezone Jugoslovenska kinoteka je u svojoj novoj zgradi (u Uzun Mirkovoj ulici) pripremila više ciklusa posvećenih savremenim autorima i predstavljanju pojedinih nacionalnih kinematografija, a nastavlja i redovne programe u popularnom Muzeju kinoteke (u Kosovskoj ulici).

Posle duže pauze beogradska publika će biti u prilici da pogleda najnovija ostvarenja iz Češke. Ciklus je na programu od 18. do 22. septembra, realizuje se u saradnji sa ambasadom Češke Republike, a obuhvata desetak fimova, koji će se prikazivati velikoj sali.

Sa ambasadom Kraljevine Švedske Kinoteka organizije ciklus poznatog švedskog reditelja Rikarda Huberta. Njegovih šest filmova moći će da se vide od 25. do 27. septembra. Hubert će biti gost Kinoteke i lično otvoriti svoju retrospektivu.

Tokom septembra na repertoaru će biti i tri ciklusa posvećena značajnim autorima – scenaristi i reditelju Džonu Milijusu, jednom od najpriznatijih domaćih autora Dušanu Makavejevu i poznatom reditelju Terensu Maliku.

Povodom 60 godina od pogibije glumca Dežemsa Dina biće prikazan kultni film „Buntovnik bez razloga“.

U Arthaus bioskopu, maloj sali u novoj zgradi sa 38 mesta, na programu su umetnički filmovi iz Izraela, Rusije, Slovenije, SAD, Hong Konga, Francuske…

U Muzeju kinoteke septembarski program obeležiće pet in memoriam ciklusa.

Velikog glumca i šarmera Omara Šarifa publika će moći da vidi u devet filmova, među kojima su „Majerling“, „Noć generala“, „Doktor Živago“, „Provalnik“.

Omaž našem legenadarnom glumcu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću sadrži filmove „Nema malih bogova“, „Ljubav i moda“ i „Noći i jutra“.

Za ciklus posvećen Frenku Sinatri odabrani su „Visoko društvo“, „Odavde do večnosti“, „11 veterana“…

Na zvezdu horora Kristofera Lija podsetiće „Mumija“, „Drakula“, „Baskervilski pas“, „Čovek sa zlatnim pištoljem“.

Jednoj od najlepšiih žena na velikom platnu Lauri Antoneli posvećen je ciklus filmova koje je snimala sa velkim rediteljima Šabrolom, Skolom, Viskontijem. Među devet odabranih naslova su „Venecijanka“, „Mali greh“, „Žena ljubavnica“.

Biće prikazano i više pojedinačnih omaža, a Muzej kinoteke biće i domaćin pratećeg programa Bitefa pod nazivom „Bitef na filmu“.

(Tanjug)

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar