najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

FEST 2015 u sazvežđu pobednika – 2. mart

Još jedna selekcija FEST-a biće takmičarska, a odluku o najboljem filmu doneće studentski žiri koji će činiti studenti Fakulteta dramskih umetnosti. Oni će birati najbolji od sledećih 8 filmova: “Tokijsko pleme”, “Plava ruina”, “Hijena”, “Kolt 45”, “Težak dan”, “Lešinarenje”, “Babaduk” i “Glasovi”.

Selekcija “Thrills And Kills” je presek svetske filmske scene kada je u pitanju žanrovski film 2014. Reč je o nagrađivanim i od kritičara hvaljenim filmovima koji su prikazivani na festivalima fantastike širom sveta. Važni festivali fantastike članovi su Federacije Melies, osnovane 1997. Ti festivali bave se filmovima fantastike u širem smislu reči, dajući prednost građenju novih svetova i konstruisanju neobičnih priča, u odnosu na realističnost filmskog prizora i naracije.

Od samog početka filmske umetnosti, jasno su se razdvojila dva pravca – jedan kreće braćom Limijer i tiče se realističnog filma, a otac drugog pravca filmske fantastike jeste Žorž Melijes.

U sledećih deset dana, u 5 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 90 premijernih filmova i 43 reprizna filma na ukupno 242 projekcije u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata i bioskopa Fontana, i to prema sledećem rasporedu.

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Rvanje s ludilom” (“Foxcatcher”)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: ponedeljak, 2. mart, 09.00 časova
Žanr: drama, biografski, sportski
Trajanje: 134 min.

Glavne uloge: Stiv Karel (Steve Carell), Čening Tejtum (Channing Tatum), Mark Rafalo (Mark Ruffalo), Vanesa Redgrejv (Vanessa Redgrave), Sijena Miler (Sienna Miller)
Scenario: E. Maks Fraj (E. Max Frye), Den Futermen (Dan Futterman)
Režija: Benet Miler (Bennett Miller)

SINOPSIS

Kada Marka Šulca, dobitnika zlatne olimpijske medalje u rvanju, bogataš Džon Dupont pozove na svoje imanje kako bi mu pomogao da trenira za predstojeće olimpijske igre u Seulu 1988. godine, Šulc odmah pristaje, nadajući se da će konačno izaći iz senke svog brata Dejva, koji je i sam cenjeni rvački trener i dobitnik zlatne medalje. Uz ogromna finansijska sredstava i odlične uslove za trening na farmi Fokskečer, Dupont sebe proglašava glavnim trenerom u želji da stekne poštovanje društva u kome se kreće, ali i – što je mnogo važnije – svoje majke. Odnos između Šulca i Duponta produbljuje se kad Marka dobročinitelja prihvati kao očinsku figuru. Dupontova nestalna ličnost i psihološke igrice počinju sve više da smetaju Markovom klimavom samopouzdanju, što podriva njegove sposobnosti u borbi. Kada se Dupontova pažnja prebaci na brata Dejva – koji poseduje autoritet i samopouzdanje koji nedostaju i njemu i Marku – ovaj trougao strmoglavljuje se ka tragediji koju niko nije mogao da predviti.

2 still-alice

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “I dalje Alis” (“Still Alice”)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: ponedeljak, 2. mart, 11.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 99 min.

Glavne uloge: Džulijen Mur (Julianne Moore), Kristin Stjuart (Kristen Stewart), Alek Boldvin (Alec Baldwin)
Scenario: Ričard Glacer (Richard Glatzer), Voš Vestmorlend (Wash Westmoreland), Lisa Genova, roman
Režija: Ričard Glacer (Richard Glatzer), Voš Vestmorlend (Wash Westmoreland)

SINOPSIS

Kada priznata profesorka lingvistike dr Alis Holand sazna da ima Alchajmerovu bolest u početnom stadijumu, svakog dana pomalo savladava umeće gubljenja. Najpre, Alchajmer znači gubljenje po ulicama Menhetna, ali ubrzo – suviše brzo za njenog muža i troje odrasle dece – znači i mnogo više. Međutim, iako ovo novo stanje stavlja njen brak na probu, Alis dobija priliku da se ponovo zbliži s najmlađom ćerkom Lidijom, s kojom se nikad nije slagala. Činjenica da Alis čitavog života izučava jezike i komunikaciju, postaje moćno sredstvo u borbi protiv mentalnog propadanja, ali to znači i da ima jedinstveno dodatno uznemirujuće shvatanje onoga što sledi.

3 aloft-jennifer-connelly

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Glavu gore, ne plači” (“Aloft”)
Zemlja porekla: Španija, Kanada, Francuska, 2014
Termin prikazivanja: ponedeljak, 2. mart, 13.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 112 min.

Glavne uloge: Dženifer Koneli (Jennifer Connelly), Silijan Marfi (Cillian Murphy), Melani Loran (Melanie Laurent)
Scenario: Klaudija Ljosa (Claudia Llosa)
Režija: Klaudija Ljosa (Claudia Llosa)

SINOPSIS

Majka i sin su godinama morali da budu razdvojeni zbog događaja iz sinovljevog detinjstva. Majka je umetnica koja ima isceliteljske moći. Dečak je odrastao i postao sokolar. Jednoga dana, sada već mladog čoveka, potraži reporter, što će dovesti do susreta majke i sina. “Aloft” je originalna priča puna misterija, koja se vrti oko ova tri lika i ide napred-nazad kroz vreme. Otkrovenje koje se dešava na kraju ostavlja još snažniji utisak, jer se malo toga objašnjava dok se priča razvija u svojoj mističnoj auri. Priča o svakom junaku u filmu ispripovedana je zasebno i polako se razvija kako bi nas odvela u njihovu prošlost.

4 bele noci postara

Programska celina: Horizonti
Naziv filma: “Bele noći poštara Alekseja Trjapicina” (“Belye nochi pochtalona Alekseya Tryapitsyna”)
Zemlja porekla: Rusija, 2014
Termin prikazivanja: ponedeljak, 2. mart, 16.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 90 min.

Glavne uloge: Aleksej Trjapicin (Aleksey Tryapitsyn), Irina Jermolova (Irina Ermolova), Timur Bondarenko (Timur Bondarenko)
Scenario: Andrej Končalovski (Andrey Konchalovskiy), Elena Kiseljeva (Elena Kiseleva)
Režija: Andrej Končalovski (Andrey Konchalovskiy)

SINOPSIS

Na obalama jezera Kenozero ljudi žive na isti način na koji su vekovima živeli njihovi preci. Izolovani su od spoljašnjeg sveta, a jedina veza udaljenih sela sa kopnom je čamac. Zajednica je mala, svi se međusobno poznaju, a proizvode samo ono što im je neophodno za život. Seoski poštar Aleksej Trjapicin jedina im je veza sa spoljnim svetom, a njegov motorni čamac premošćava jaz između civilizacija. Kada neko ukrade motor s čamca, a žena koju voli pobegne u grad, poštar će poći za njom, željan avanture i novog života. Uslediće putovanje ka samoostvarenju, a poštar će se suočiti sa demonima prošlosti, sa ljubavlju i poznatom istinom da je kod kuće najbolje.

5 Cut

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Rez” (“Kesik”, “The Cut”)
Zemlja porekla: Nemačka, Francuska, Italija, Rusija, Kanada, Poljska, Turska, 2014
Termin prikazivanja: ponedeljak, 2. mart, 19.00 časova
Žanr: drama, istorijski
Trajanje: 138 min.

Glavne uloge: Tahar Rakim (Tahar Rahim), Akin Gazi (Akin Gazi), Simon Abkarijan (Simon Abkarian)
Scenario: Fatih Akin (Fatih Akin), Mardik Martin (Mardik Martin)
Režija: Fatih Akin (Fatih Akin)

SINOPSIS

Mardin, 1915. godine: Pod okriljem noći, turska policija okuplja sve muškarce jermenskog porekla, uključujući i mladog kovača Nazareta Manodžijana. Izvodi ih pod prisilom iz grada. Godinama kasnije, pošto je uspeo da preživi genocid, Nazaret saznaje da postoji mogućnost da su mu ćerke preživele. Ljubav prema ćerkama daje mu nadljudsku snagu i kreće u beskrajnu potragu, koja će ga voditi preko pustinja Mesopotamije do Havane i prerija Severne Dakote. Tokom svoje odiseje, on sreće veoma različite ljude, neke anđeoske, a druge tvrda srca, ali i oličenja đavola.

6 escobar-paradise

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Eskobar – izgubljeni raj” (“Escobar: Paradise Lost”)
Zemlja porekla: Francuska, Španija, Belgija, 2014
Termin prikazivanja: ponedeljak, 2. mart, 22.00 časa
Žanr: romansa, triler
Trajanje: 120 min.

Glavne uloge: Benisio del Toro (Benicio Del Toro), Džoš Hačerson (Josh Hutcherson), Klaudija Trajsak (Claudia Traisac)
Scenario: Andrea di Stefano (Andrea Di Stefano), Francesca Marciano
Režija: Andrea di Stefano (Andrea Di Stefano)

SINOPSIS

Priča ispričana iz perspektive Nika, surfera iz Kanade, o poslednjim godinama vladavine Pabla Eskobara. Nik upoznaje ženu svojih snova Mariju, koja zastupa političku kampanju svog ujaka – Pabla. On poziva Nika i njegovog brata Dilana u svoju ,,kućicu” na zabavu. Kada sazna da imaju problema sa nekim lokalnim propalicama, Pablo nudi da se ,,pobrine” za to. Propalice pronalaze mrtve, a Nik biva uvučen u svet ekstravagancije, korupcije” i krvoprolića iz koga će se jedva izvući.

Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Sava centru kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 200 do 350 dinara u prodaji su od 7. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara.

Koristan link:

 

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.