FEST 2015 u sazvežđu pobednika – 27. februar

Ovogodišnji FEST, 43. po redu, održaće se od 27. februara do 8. marta pod geslom iz naslova – “Tu smo! U sazvežđu pobednika”. Na plakatu za festival našla se fotografija Milene Dravić sa snimanja filma “Čovek nije tica” Dušana Makavejeva koji je prikazan pre tačno 50 godina.

Svečano otvaranje Festivala počinje u 19 časova u velikoj dvorani Centra “Sava”. Voditelji otvaranja biće glumci Hristina Popović i Miloš Timotijević. Mileni Dravić i Aleksandru Sokurovu biće uručena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a manifestaciju će svečano otvoriti gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Čast da otvori Festival imaće film “Sen Loran” (“Saint Laurent”) reditelja Bertrana Boneloa (Bertrand Bonello).

Da je FEST omiljena manifestacija naših sugrađana – govori činjenica da je nekoliko dana pred početak Festivala prodato preko 52.000 karata, a projekcije filmova “Magija na mesečini”, “Ničije dete”, “Čovek ptica” i “Teorija svega” u Sava centru skoro su potpuno rasprodate.

U sledećih deset dana, u 5 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 90 premijernih filmova i 43 reprizna filma na ukupno 242 projekcije u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata i Bioskopa Fontana, i to prema sledećem rasporedu.

Tournage YSL

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: “Sen Loran” (“Saint Laurent”)
Zemlja porekla: Francuska, Belgija, 2014
Termin prikazivanja: petak, 27. februar, 19.00 časova
Žanr: biografski, drama
Trajanje: 150 min.

Glavne uloge: Gaspar Ulijel (Gaspard Ulliel), Žeremi Renije (Jeremie Renier), Luj Garel (Louis Garrel), Lea Sedu (Lea Seydoux), Amira Kasar (Amira Casar)
Scenario: Bertran Bonelo (Bertrand Bonello), Thomas Bidegain
Režija: Bertran Bonelo (Bertrand Bonello)

SINOPSIS

Film se bavi Sen Loranovim životom u periodu od 1967. do 1976. Kad je jedan od najvećih modnih kreatora zakoračio u deceniju slobode, ni on ni moda iz nje nisu izašli nepromenjeni.

3 Maps

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Mape do zvezda” (“Maps to the stars”)
Zemlja porekla: Kanada, SAD, Nemačka, Francuska, 2014.
Termin prikazivanja: petak, 27. februar, 22.00 časa
Žanr: drama
Trajanje: 111 min.

Glavne uloge: Džulijen Mur (Julianne Moore), Džon Kjusak (John Cusack), Robert Patinson (Robert Pattinson)
Scenario: Brus Vagner (Bruce Wagner)
Režija: Dejvid Kronenberg (David Cronenberg)

SINOPSIS

Havana Segrand je očajna sredovečna glumica koja vezama pokušava da dođe do glavne uloge u rimejku filma u kome je njena majka igrala pre mnogo godina. Oko ove zvezde na zalasku stvara se konstelacija sumnjivih holivudskih tipova: dr Staford Vajs, TV-psiholog i samoproklamovani guru čiji sin, inače tinejdžerska zvezda, polako skreće s pravog puta; Agata, piromanka koja se zapošljava kao Havanina asistentkinja; Džerom, vozač limuzine, ali i budući glumac i pisac scenarija; i razne žene, agenti i fantomi koji povremeno prošetaju kroz pokolj. S lakoćom secirajući milje u kome vladaju pogrešne vrednosti, film “Mape do zvezda” guli krhku fasadu Holivuda da bi otkrio distopiju koja je odjednom postala tako otuđena i sablasno prepoznatljiva.

Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Sava centru kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 200 do 350 dinara u prodaji su od 7. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara.

Koristan link:

 

Ostavite komentar

Oznake