Noć ajkula 3D

Žanr: horor, triler
Trajanje: 91 min.
Premisa: Opasnost je duboko ispod površine!

Glavne uloge:Sara Pakston (Sara Paxton), Dastin Miligan (Dustin Milligan), Kris Karmak (Chris Carmack)
Scenario:Vil Hejz (Will Hayes), Džesi Studenberg (Jesse Studenberg)
Režija:Dejvid Elis (David R. Ellis)

SINOPSIS
Sara (Sara Pakston) s prijateljima stiže u porodičnu kućicu uz jezero u Luizijani. Kupaći kostimi i vikend pun zabave na suncu. Ali, zvezda fudbalskog tima, Malik (Sinkva Vols), jedva izlazi iz slanog jezera – bez ruke. Nik (Dastin Miligan), sramežljivi budući doktor, preuzima slučaj, pruža prvu pomoć i kaže Sari da Malik mora hitno u bolnicu – s druge strane jezera.
Na malom gliseru prijatelji odjednom shvate da je jezero krcato stotinama ogromnih mesoždera. Na pola puta gliser se pokvari – nemaju nikakvu medicinsku pomoć, niti mogu ikoga da pozovu da im pomogne. U šoku shvataju da se radi o namernoj sabotaži. Napadi su sve gori i postaje zastrašujuće jasno da neko želi da ih poubija. Sara se s prijateljima bori ne bi li oterala ajkule, dozvala pomoć i preživela dovoljno dugo da se dokopa sigurnosti i kopna.
O FILMU
Ajkule, morski predatori, predmet su zastrašujuće fascinacije već stolećima. Film "Noć ajkula" poigrava se primitivnim strahom od savršenih prirodnih ubica u napetoj priči sa zadivljujućom najmodernijom tehnikom i talentovanim mladim glumcima.
Producenti su tražili reditelja s pravom mešavinom veština, koji bi mogao da pretoči inteligentan i dobro utemeljen scenario u 3D film čija se radnja odvija gotovo samo u vodi i oko nje, što je set pun izazova i, moguće, velikih troškova. Dejvid R. Elis snimio je 3D horor "The Final Destination", a sarađivao je i na "okeanskim" hitovima "The Perfect Storm", "Deep Blue Sea" i "Waterworld".
Elis kaže: "Kad snimite film u 3D, morate misliti na daleko više tehničkih pojedinosti nego kad snimate u 2D i kasnije ga konvertujete. Snimanje u 3D u vodi dodatno je komplikovanije. Ali, dobra je strana to što će gledaocima ajkule doslovno biti pred nosom, u krilu. I to je neverovatno kul."
Elis nastavlja: "Najbolji način da istinski zastrašite gledaoce je da skrenete njihovu pažnju, tako da misle da će se nešto dogoditi – a ne dogodi se ništa. A onda, kada zaista ne očekuju da će se išta zbiti, nešto skoči pravo na njih." Elisa je privukao i jedan specifičan detalj iz scenarija – a to je da se ne radi o jednoj, već o šest vrsta ajkula, od kojih svaka donosi drugačiju vrstu razaranja – i čini svaku scenu različitom.
Volt Konti (dobitnik Oskara za The Perfect Storm) stvorio je jedinstveno realistične ajkule, a u scenariju je prepoznao prirodu svake od vrsta. On kaže: "Radili smo na nekoliko filmova s ajkulama, ali kad sam pročitao scenario, privukla me je upravo raznolikost vrsta. I svaku vrstu koriste na drugačiji način – pisci scenarija su se očigledno razumeli u ajkule. Znaju koja je najbolji plivač, koja je najbolji lovac, a velike bele ajkule opisane su savršeno realistično."
Ostale zvezde filma "Noć ajkula" su – ajkule. Konti tvrdi: "Ajkule su neverovatne mašine u stvarnom životu. Obično plivaju sporo, ali kad krenu da zagrizu, vidite da imaju neverovatnu energiju. Upravo tu energiju smo morali da prikažemo da bi sve bilo uverljivo." Osmislili su više animatroničkih ajkula da bi prikazali različite elemente stvarnih ajkula i njihovih pokreta. Tim se koncentrisao na dve najspektakularnije scene: očajničku borbu s čekićarom i sukob Sare, Nika i velike bele ajkule. Ajkule su bile duge između tri i četiri metra i teške oko 350 kilograma. Veliku belu ajkulu pokretao je motor od 250 kW da bi nagli napad mogao da bude što agresivniji.
O REŽISERU
David R. Elis (reditelj)
Poštovani je reditelj dugometražnih filmova. Iza njega stoje "Homeward Bound 2: Lost in San Francisco" (sinhronizacija Majkl Džej Foks), "Final Destination 2" (glumi Ali Larter), "Cellular" (glumi Džesika Bil), "Snakes on a Plane" (glumi Semjuel L. Džekson) i "Asylum".
Njegov poslednji film, 3D horor hit "The Final Destination", zaradio je više od 200 miliona dolara. Trenutno radi na tri nova filma, uključujući "The Briar Lake Murders", čija će zvezda biti Sara Pakston. Njegova kći mu je ujedno i partnerka u produkciji i već je sarađivala s njim na pet filmova. Elis je odrastao u Malibuu, Kalifornija, i bavio se plivanjem, surfingom, skijanjem na vodi i vaterpolom. Filmsku karijeru započeo je sa 19 godina kao kaskader u filmu "Superdad" (1973), u kome je glumio Kurt Rasel. Tokom sledećih 20 godina izveo je sve moguće kaskaderske scene, od skakanja kroz vatru do scena na konjima, a jednom je na motoru preskočio 15 automobila.
O GLUMCIMA
Sara Pakston (Sara)
Mlada glumica za sobom ima već veliko filmsko, televizijsko i muzičko iskustvo. Nedavno smo je gledali u rimejku horor klasika "The Last House on the Left" iz 1970-ih.
Glumila je u komičnom "Superhero Movie" i u romantičnoj komediji "Sydney White", kao i u filmu "Aquamarine" – o morskoj sireni koja traži ljubav svog života na kopnu. Uskoro ćemo je gledati u trileru o natprirodnom – "Enter Nowhere", priči o duhovima "The Innkeepers", kao i nezavisnim filmovima "Static" i "Liars All".
Ostali njeni filmovi su "Sleepover", "Liar Liar", "Soldier", "Music from Another Room" i "Haunted Lighthouse". Karijeru je počela kao šestogodišnja devojčica glumeći u reklamama, na televiziji i filmu. Glumila je u serijama "Greetings from Tucson" i "The Beautiful Life: TBL" i gostovala u "CSI: Miami", "Action", "Summerland", "Malcolm in the Middle" i "Will & Grace".
Pakstonova je imala naslovnu ulogu u seriji "Darcy’s Wild Life", za koju je bila nominovana za Daytime Emmy Award.

Premijera: 6. oktobar 2011. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike