najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Predivna stvorenja

Žanr: drama, fantazija, romansa
Trajanje: 124 min.

Glavne uloge:Alis Englert (Alice Englert), Viola Dejvis (Viola Davis), Ema Tompson (Emma Thompson), Olden Erenrajh (Alden Ehrenreich), Džeremi Ajrons (Jeremy Irons), Emi Rosum (Emmy Rossum)
Scenario:Ričard Lagraveneze (Richard LaGravenese), Kami Garsija (Kami Garcia) i Margaret Stol (Margaret Stohl) – roman
Režija:Ričard Lagraveneze (Richard LaGravenese)

SINOPSIS
Ova ljubavna drama smeštena na jugu SAD. "Predivna stvorenja" je priča o mladom paru. Šesnaestogodišnji Itan žarko želi da napusti svoj rodni grad. Getlin je malo mesto u Južnoj Karolini, gde se ništa ne menja i gde ljudi Građanski rat i dalje nazivaju "agresijom Severa". Kada Itan upozna misterioznu devojku Linu, nećaku gradskog samotnjaka, oni zajedno otkrivaju mračne tajne o svojim porodicama, svojoj prošlosti i svom gradu. Njihova veza nije zasnovana samo na fizičkoj privlačnosti, njihova duhovna povezanost dovešće do promena u njihovim životima.
O FILMU
Getlin u Južnoj Karolini možda izgleda kao uspavani južnjački gradić u kojem se nikad ništa ne dešava. Međutim, ispod površine postoje čudne i čarobne sile ukorenjene u prošlosti. One će izbiti na površinu na način koji stanovnici gradića ne mogu ni da zamisle. "Predivna stvorenja", istoimeni bestseler lista "Njujork tajms" i prvi u seriji Kami Garsije i Margaret Stol, popularan je širom sveta.
U središtu priče su Itan, srednjoškolac koji želi da se oslobodi stega života u malom gradu, i Lina, činotvorka, koja poseduje natprirodne moći. Nije slučajnost što već neko vreme Itan Vejt sanja snove o čudnoj devojci u oluji svetlosti koja traži njegovu pomoć. Čim se sretnu, ostvaruje se povezanost toliko jaka da oslobađa jednu sasvim drugačiju oluju – uznemiruje moćne sile svetlosti i tame, koje su generacijama održavale krhko primirje u ovom južnjačkom gradiću. Ona želi da se oslobodi porodičnog prokletstva dok joj se približava šesnaesti rođendan, ali i momenat kada će je prisvojiti sile svetlosti ili tame. Izgleda da ogromna popularnost priče ne leži samo u pitanju da li ljubav može da pobedi sve između ove dve duše već i u nedoumici ima li iko od njih izbora u vezi sa sopstvenom sudbinom.
"Volim mitologiju, a mistični svet sakriven u ovom gradiću veoma je bogat. Međutim, još više me je zainteresovala značajnija ideja u knjizi, ta priča o inicijaciji. Kako devojka koja će biti prisvojena mora da otkrije ko je, a u isto vreme to mora i mladić koji se usuđuje da stane u njenu odbranu. Smatrao sam da je to sjajna, univerzalna ideja, jer svi mi moramo da otkrijemo ko smo zapravo, kao pojedinci, nezavisno od nasleđenih okolnosti", rekao je reditelj i scenarista Ričard Lagraveneze. Alis Englert, koja glumi mladu činotvorku, kaže: "Filmu me je privukla ideja o velikoj natprirodnoj borbi između dobra i zla ispričanoj kroz kontekst veoma jakih ljudskih osećanja."
Reditelj je balansirao mračne aspekte fantazije sa humorom. Taj ples između činotvoraca i smrtnika nije samo ples između svetlosti i tame već i prošlosti i sadašnjosti, a sve je isprepletano u avanturi koja može da utiče na budućnost. Džeremi Ajrons glumi Mejkona, vlasnika zemljišta na kojem je grad izgrađen. Njega je uzela tama kada je bio mlad. Svoj lik opisuje kao zagonetku. "On ima stila, pameti i malo tajanstvenosti. Sve te stvari su vrlo interesantne za glumca." Činotvorci mogu da stvaraju fantastične fenomene, dok su smrtnici podložni slilama prirode. Ipak, oni poseduju ono što činotvorci ne razumeju – ljudskost. Ričard Lagraveneze zaključuje: "Uz sve naše mane, strahove, zbunjenost i slabosti, smrtnici imaju i velike moći: veru, izbor, samilost, žrtvovanje, ljubav. Nadamo se da smo pričajući priču o natprirodnim bićima, ispričali i priču o magiji ljudskosti koja obične ljude zaista čini predivnim stvorenjima.
O GLUMCIMA
Olden Erenrajh (Itan Vejt)
Počeo je da piše, režira i glumi u studentskim filmovima tokom školovanja, što je dovelo do toga da ga otkrije Stiven Spilberg. Godine 2009. proveo je nekoliko meseci u Buenos Ajresu glumeći u drami Frensisa Forda Kopole "Tetro". Sarađivao je sa mnogim svetskim zvezdama kao što su Nikol Kidman, Mia Vasikovska, Kejt Blančet, Alek Boldvin i dr.
Alis Englert (Lina Djukejn)
Bila je nominovana za nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu na festivalu "British Independent Film Awards" 2012. za ulogu u drami "Džindžer i Roza". Sa 11 godina prvi put se pojavila u naslovu "8", osmodelnom filmu o različitim pitanjima životne sredine koji je premijerno prikazan u Kanu 2006. Njena majka, Džejn Kempion, poznata je rediteljka.
Džeremi Ajrons (Mejkon Rejvenvud)
Osvojio je Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu "Kolo sreće". Ovaj Britanac ima izuzetno bogatu filmsku, televizijsku i pozorišnu karijeru. Tu su naslovi: "Žena francuskog poručnika" uz Meril Strip, "Misija", "Ukleti blizanci", "Kobna veza", "Madam Baterflaj", "Umri muški: sa osvetom", "Ukradena lepota" i drugi.
Ema Tompson (gđa Linkoln/Sarafina)
Jedna je od najpoštovanijih glumica i scenarista. Godine 1993. osvojila je Oskara, Zlatni globus i nagradu BAFTA za ulogu u drami "Hauardov kraj". Glumila je i u filmovima: "Ostaci dana", "U ime oca", "Čudnije od fikcije", "Hari Poter i zatvorenik Azkabana", "Henri V", "Ponovo mrtav" i drugi.
Oficijelni sajt

Premijera: 21. februar 2013. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar