Sestre

Žanr: komedija
Trajanje: 118 min

Glavne uloge: Tina Fej (Tina Fey), Ejmi Poler (Amy Poehler), Maja Rudolf (Maya Rudolph), Ajk Barinholc (Ike Barinholtz), Džejms Brolin (James Brolin), Džon Sina (John Cena), Džon Leguizamo (John Leguizamo), Dianne Wiest
Scenario: Paula Pell
Režija: Džejson Mur (Jason Moore)
SINOPSIS

Mora i Kejt su dve razdvojene sestre koje roditelji pozivaju da se vrate kući i raščiste svoju dečiju sobu pre no što prodaju porodičnu kuću. Njihova reakcija je ništa drugo do detinjasti bes. I dok pročešljavaju stvari iz tinejdžerskih dana, Sestre dolaze na jednu šašavu zamisao. Dok su čitale dnevnik i slušale muziku sa kaseta iz 80-tih, sestre shvataju da je savršen lek za njihovu melanholiju prava žurka. Pokušavajući da povrate stare dane slave, organizuju poslednju žurku za svoje prijatelje poput nekadašnjih srednjoškolskih pod nazivom “Ostrvo Elis”. Žurka se pretvara u pravu ludnicu koja je smorenim odraslim prijateljima zaista bila potrebna.

O FILMU

U poslednje dve decenije, jedno neodoljivo sestrinstvo rodilo se između dve komičarke koje su se prvi put srele tokom rada u čuvenoj čikaškoj “ImprovOlympic” i “Second City”. Nastavile su kao voditeljke veoma popularnog šou-programa “Saturday Night Live”, zajedno igrale u igranom filmu “Baby Mama”, nastupale u konkurentskim šou-programima četvrtkom uveče i tri puta bile voditeljke dodele Zlatnog globusa. U tom periodu, jedan od najzabavnijih i najomiljenijih tandema u istoriji zabavljačke umetnosti, privukao je pažnju čitavog sveta svojim naizgled spontanim osećajem za trenutak, zaraznim šalama i oštrim humorom.

Tina Fej i Ejmi Poler ponovo su zajedno u filmu “Sestre”, novoj komediji reditelja Džejsona Mura. Uz ove dve komičarke, u ovom filmu se pojavljuje i dugačka klupa komičar, kako onih sa kojima su ranije sarađivale, tako i novih članova ekipe. Tu su Maja Rudolf kao Brinda, megakučka sa završne godine, Ajk Barinholc kao Džejms, Morina neočekivana simpatija; Džon Leguizamo kao Dejv, lokalni ložač; Džon Sina kao Pazuzu, Dejvov drugar diler droge; Rejčel Drač kao Keli, kojoj ova noć treba više no bilo kome drugom; Bobi Mojnihan kao Aleks, štreber sa beskrajnim talentom da priča loše viceve itd.

Tina Fej je sa Džejem Roučom i Džonom Lajonsom producirala film “Sestre”, a Poler bila izvršni producent sa Džefom Ričmondom i Brajanom Belom. Pola Pel, jedna od najplodnijih televizijskih scenarista, potpisala je dugoočekivani scenario za ovaj igrani film.

U komedijaškim krugovima, Polu Pel, veterana šou-programa “Saturday Night Live” više od 20 godina, dugogodišnju scenaristkinju “30 Rock”, duhovitu tviterašicu koja često i sama nastupa – kao mama Rona Svansona u “Parks and Recreation” i žena Pita Hornberga u “30 Rock” – često smatraju najzabavnijom osobom koju iko poznaje. I dok je sarađivala sa Džadom Apatouvom na nekoliko njegovih filmova, kao što su “4 banke a nevin”, rodila se ideja za scenario za igrani film kada je pronašla svoj dnevnik koji je pisala kao 13-godišnjakinja u Floridi.

Pelova se seća: “Bilo mi je zabavno kad sam shvatila da se moj i sestrin dnevnik potpuno razlikuju, ona je bila prava zavodnica, visoka, svi dečaci su je voleli, a ja sam bila niska, kao neka ženica od 50 sa 13. U njenom dnevniku je uvek pisalo: “O, bože, ljubila sam se s Bilom. A ko mene: “Promenila sam abraziv za kamen u naučnom kompletu!” Čitajući ste mogli da shvatite ko je bio u akciji, a ko ne.”

Tokom godina, Pelova je delila detalje iz dnevnika sa bliskim ljudima, uključujući i agenta Mišel Bon, ali i s prijateljima u SNL. Pelova kaže da je Bonova podstakla da dalje istražuje i da koristi dnevnik kao izvor. “Razmišljala sam da napravim brodvejsku predstavu kada je Mišel – kojoj ću uvek biti zahvalna – pogledala u mene na jednom sastanku i rekla: “Mislim da su ove dve devojke tvoj film.”

Pelova se potom srela s Tinom Fej, dugogodišnjom prijateljicom i saradnicom. Fejeva se seća da se smejala dnevnicima dok su bile na setu: “Upoznala sam Polu 1997, kad sam počela da pišem za “Saturday Night Live”, a ona je tu već bila od 1995. Imala sam zadovoljstvo da vidim njene dnevnike pre mnogo godina kada ih je nosala po kancelariji. Neverovatni su. Polin je vrlo umetnički. Ima u njenu sjajnih crteža, i kad je bila srednja škola bila je prava dražesna štreberka i tako slatka kao i njena opsesija Silvestrom Staloneom i Rokijem.

Pola i Tina su neko vreme radile na konceptu koristeći dnevnike. Tokom razvoja filma “Sestre”, desio se još jedan događaj koji je uticao na priču. Pola Pel priča: “Mama moje partnerke je prodavala kuću koja je bila njen dom iz detinjstva i to me je nateralo da pomislim šta bi bilo kad bi moji roditelji prodali kuću u kojoj smo odrasli i kako odrasli mogu da se ponašaju kao mala deca kad misle da im neko oduzima prošlost. Iako roditelji i dalje moraju da šišaju travu, i imaju 60-70 godina i kažu “Ne želim da se bavim ovim glupostim. Hoću da budem slobodan, da sedim pored jezera i ispijam koktel i da završim s podizanjem dece.” E, odatle smo počeli, da bismo potom krenuli da razgovaramo o tome šta bi se desilo tog vikenda kad bi se vratile da raščiste svoje stvari.”

Tina Fej se slaže da često postoji preterana emotivna veza sa domom u kom ste odrasli: “Nema ničeg utešnijeg od roditeljske kuće. Ako ste imali lepo detinjstvo, kao što sam ja imala sreće, i kao što su imale Ejmi i Pola, u porodičnom domu se osećate bezbedno i udobno, i želite da to mesto zauvek postoji. Čak i danas, kad odem u kuću mojih roditelja, svuda ostavljam cipele. Sve jedem, non-stop, i dremkam na podu dnevne sobe.”

Tina Fej je uveliko bila producent projekta pre no što je počela da razmišlja da glumi u ovoj komediji; ali kad je rešila da igra ulogu jedne od sestara, znala je koja želi da bude, a to je ona koja vodi bučan život. Kada se Tina Fej složila da igra jednu od dve važne uloge, krenula je potraga za preterano racionalnom Morom. Srećom, nije mnogo trebalo da se nađe jin za Kejtin jang. Ejmi Poler kaže da je odluka da igra previše brižnu vlasnicu jednookog buldoga bila laka: “Tina je već dugo radila s Polom na scenariju, i onda se pojavio Džejson. Srela sam Džejsona i sa njima troma pričala o tome. Iskoristila sam priliku da na filmu igram Tininu sestru, jer nas dve smo kao sestre jedna drugoj. Nemamo sestre u stvarnom životu, ali poznajem Tinu 20 godina i ona mi je najbliskije biće. Bilo je uzbudljivo što sam dobila priliku da to pokažem na platnu.”

Oficijelni sajt: Sisters (2015)

Premijera: 24. decembar 2015. godine

Ostavite komentar