Ustav Republike Hrvatske (video)

Žanr: komedija, drama
Trajanje: 90 min

Glavne uloge: Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović, Božidar Smiljanić
Scenario: Ante Tomić, Rajko Grlić
Režija: Rajko Grlić

SINOPSIS

U fokusu filma nalazi se četvoro ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih, jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i veri. Verovatno se nikad ne bi obratili jedni drugima da ih nesreća na to nije naterala i učinila da međusobno zavise jedni od drugih.

O FILMU

Jedan od najiščekivanijih regionalnih filmova „Ustav Republike Hrvatske“, ovenčan nagradom za najbolji film u Montrealu, čiju režiju potpisuje doajen Rajko Grlić, stigao je u domaće bioskope. Ova ljubavna priča o mržnji, predrasudama i netrpeljivosti u kojojsu kompleksne uloge ostvarili Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, postavlja pitanja o ljubavi: „Da li neko ko je uronjen u predrasude i mržnju može da se pretvori u normalno ljudsko biće? I da li neko kao takav može da ode korak dalje i pokaže da je ispod „ledene maske“ satkan od ljubavi?“.

Glogovac u filmu glumi profesora u penziji koji je deklarisani homoseksualac i transvestit, dok uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, a scenario filma potpisuje Ante Tomić zajedno sa Rajkom Grlićem. Jednoglasnom odlukom žirija uglednog „Montreal World Film Festivala“, Grlićevo ostvarenje „Ustav Republike Hrvatske“ koje govori i o hrabrosti potrebnoj da se bude ono što jesi, osvojilo je nedavno glavnu nagradu za najbolji film u Montrealu.

Oficijelni sajt: Ustav Republike Hrvatske (2016)
Premijera: 16. oktobar 2016. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar