Bata Živojinović – Beogradski pobednik

Nagrada „Beogradski pobednik“, koju dodeljuje Međunarodni filmski festival – Fest, pripala je ove godine srpskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, američkom reditelju Džonu Mektirnanu i španskoj glumici Viktoriji Abril, saopštio je Cebef.

Foto: Wikipedia/Medija Centar Beograd

Foto: Wikipedia/Medija Centar Beograd

Živojinoviću, koji je obeležio zlatne dane jugoslovenske kinematografije, biće uručen „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Organizatori Festa podsećaju da je Živojinović debitovao 1955. godine ulogom u filmu „Pesma sa Kumbare“ i od tada je ostvario oko 280 uloga na filmu i televiziji.

Bio je ikona partizanskog filma, ali je ostvario značajne uloge i u filmovima crnog talasa, kasnije i komedijama, a slavu van granica Srbije donela mu je uloga Valtera u kultnom filmu „Valter brani Sarajevo“.

U Jugoslovenskoj kinoteci će 29. februara biti priređen omaž Živojinoviću i prikazani filmovi „Tri“ Aleksandra Petrovića i „Breza“ Ante Babaje.

Džon Mektirnan biće nagrađen „Beogradskim pobednikom“ za dosadašnje stvaralaštvo i tim povodom će u Jugoslovenskoj kinoteci 28. februara biti prikazan njegov film „Lov na crveni oktobar“.

Mektirnan je na neki način redefinisao akcioni žanr i inspirisao generacije reditelja koji se i danas ugledaju na njegove filmove kao što su „Predator“, „Umri muški“, „Lov na crveni oktobar“ i „Afera Tomas Kraun“.

„Beogradski pobednik“ za dosadašnje stvaralaštvo takođe će biti dodeljen i glumici Viktoriji Abril, a publika će u okviru Festa imati priliku da pogleda 27. februara u Kinoteci dva filma u kojima ona tumači glavne uloge – „Veži me“ Pedra Almodovara i „Žena koja je obrisala suze“ Teone Strugar Mitevske.

Abril je ostvarila brojne uloge na filmu i televiziji u rodnoj Španiji, ali i u Italiji i Francuskoj.

Poznata je po ulogama u Almodovarovim filmovima „Veži me“, „Visoke potpetice“ i „Kika“, ali i po filmu „Ljubavnici“ koji joj je doneo Srebrnog medveda za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar