najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dani ruskog dečjeg filma

Dani ruskog dečjeg filma u Srbiji “Bajke detinjstva” biće održani u Nišu od 15. do 19. septembra.

Na festivalu će biti prikazano 15 animiranih kratkometražnih filmova, jedan dugometražni i dva dokumentarna, a predviđena su i tri specijalna programa, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Ruskom domu.

Filmovi koji će biti prikazani nastali su u poslednje dve godine, a glavni događaj je projekcija animiranog filma “Neobično putovanje Serafime”, koji je sa velikim uspehom nedavno prikazan u Moskvi.

Reditelj ovog ostvarenja Sergej Antonov je naveo da je to igrani film u animiranom maniru, koji je prema dosadašnjoj reakciji publike pođedanko zabavan i deci i odraslima.

Direktor Festivala Filip Kudrijašov je podsetio da se ova manifestacija održava u Srbiji po treći put, ocenivši da filmovi koji će biti prikazani nisu tipični predstavnici savremenog ruskog filma.

Predstavljajući program “Bajke detinjstva”, Kudrijašov je naveo da će na programu biti ostvarenja “Vrabac” i “Deda i mi” u kojima glumi Jurij Nazarov.

Na Festivalu će biti prikazan i film “Klovn” koji je učestvovao 2010. godine na Kanskom festivalu u kategoriji kratkometražnog filma, kao i dokumentarni film “Prepodobni Sergije Radonježski”.

Osim u Nišu, određeni filmovi će biti prikazani i u Prokuplju i Aleksincu.

Kako je najavio Kudrijašov, posetioci će imati priliku i da pogledaju izložbu “Dečja književnost na Balkanu”, a Srpsko-ruski humanitarni centar grada Niša će deci predstaviti animirane filmove na temu bezbednosti dece u vanrednim situacijama.

U okviru Festivala biće organizovane radionice i debate, a akcenat će biti na pitanjima u vezi sa učenjem ruskog jezika u Srbiji i filmom kao instrumentnom obrazovanja.

“Bajke detinjstva” iako su zabavnog karaktera ostvarju prosvetiteljsku i diplomatsku misiju, ističu organizatori, ukazujući da na osnovu likova iz dečjeg filma i crtanog filma formira se model mišljenja celog pokoljenja.

Svečanom otvaranju Dana ruskog dečjeg filma u Srbiji “Bajke detinjstva”, sutra uveče u sali Doma Vojske Srbije u Nišu, prisustvovaće poznati ruski glumci i umetničke grupe iz Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike