Do kraja godine lista 100 najboljih srpskih filmova

Jugoslovenska kinoteka će u ovoj godini, kada se proslavlja 120 godina od prve bioskopske projekcije u našoj zemlji, sprovesti projekat – izbor 100 najboljih srpskih filmova svih vremena, od „Karađorđa“, pa do onih ostvarenja koja su trenutno na bioskopskom repertoaru.

Foto: Beta

Foto: Beta

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će profesionalci – od producenata, reditelja, kompozitora, glumaca, scenografa do teoretičara i kritičara filma odabrati najbolje filmove i ta lista biće objavljena 28. decembra na dan prve bioskopske projekcije u svetu.

Nakon toga će, kako je precizirao Pantelić, ti filmovi biti proglašeni kulturnim dobrom od izuzetog značaja.

Pantelić je rekao da je Kinoteka dogovorila sa svim prikazivačima u Beogradu da 6. juna, kada je 1896. godine održana prva filmska projekcija u Beogradu, pred svaku bioskopsku projekciju svaki posetilac „bude u prilici da pogleda ono što su naši preci pre 120 godina mogli da vide u kafani „Zlatni krst“ na Terazijama“ – desetominutni filmski materijal braće Limijer.

Direktor Kinoteke najavio je da će do kraja meseca ta institucija dobiti i novi sajt, a novitet u programu je i filmski maraton.

Prvi maraton naslovljen „Erotika na filmu“ biće održan 14. i 15. maja, za kada je Pantelić najavio 36 sati filmskih projekcija bez prestanka, a na programu će se naći, na primer „Prvi filmski poljubac“ (SAD) iz 1986. godine, ali i jugoslovenski „Maškarada“ Boštjana Hladnika iz 1971. godine.

Ovog meseca Kinoteka kreće sa još jednim novim programom pod nazivom „Moj izbor“, a prvi koji će predstaviti svojih 10 omiljenih filmova biće prof. Nebojša Pajkić.

Pantelić je rekao da će se potrudeti da u bioskop vrate kvalitetne srpske filmove koji se zbog konkurencije u velikim bioskopskim salama prerano povlače sa repertoara, kao što je „Vlažnost“ Nikole Ljuce.

Prostor će se pružiti i kvalitetnim inostranim filmovima koji nakon premijera na festivalima ne ulaze u distribuciju, jer nisu „dovoljno komercijalni“.

Muzej Kinoteke nastavlja svoje cikluse, poput „Velikana svetskog filma“, zatim biće predstavljeni crnogorski kratki filmovi, u okviru festivala „Beldocs“ biće upriličena retrospektiva filmova Roberta Flaertija, kao i izbor bugarskih dokumentaraca.

Upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović najavio je i filmove koji su dobili nagradu „Goja“ za najbolju muziku, kao i programe „Muzika na filmu“, „Brutalnost na filmu“ i „Festival indonežanskog filma“.

U septembru, prema Pantelićevim rečima, počeće da izlazi časopis „Kinoteka“, a već pripremaju program za narednu godinu koja će biti posvećena čuvenom glumcu Svetislavu Ivanu Petroviću (1894-1962).

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar