najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pet dana filma širom Pančeva

Treće izdanje Internacionalnog takmičarskog festivala autorskog dugometražnog i kratkog filma – Pančevo film festival – PAFF biće održano od 7. do 11. septembra na više lokacija u gradu. Šest filmskih programskih celina i bogatu ponudu pratećih programa nude mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko istoimenog udruženja građana. Manifestacija počinje svečanim otvaranjem u sredu u 20 časova u dvorani Kulturnog centra i projekcijom filma „Toni Erdman” Maren Ade.  Program je podeljen na takmičarske, revijalne, autorske i tematske celine koje će predstaviti filmske autore iz zemlje i inostranstva.

U okviru glavne selekcije „Svetionici” je osam dugometražnih i srednjemetražnih filmova, radikalnog autorskog rukopisa i izraza, a o istoimenoj nagradi za najbolji film odlučivaće petočlani internacionalni žiri. Takmičarska je i selekcija „Rani radovi” sa 20 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova koja najboljem po oceni žirija donosi priznanje „Dimnjak”, a u njemu je 16 srednjoškolaca pod mentorstvom reditelja Nikole Ljuce iz Srbije i Đakoma Abrucezea, reditelja iz Italije. Biće dodeljena i priznanja za najbolju režiju, scenario, fotografiju, montažu, mušku i žensku ulogu.

Ljubitelji dobrog horora moći će u revijalnom, ali i tematskom delu programa „Ponoćna jeza” da vide pet novih, dugometražni horor ostvarenja iz čitavog sveta koje je selektovao gost festivala Julijan Ričards, reditelj iz Velike Britanije, dvostruki dobitnik nagrade „Zlatni Melijes” za najbolji Evropski film fantastike. Deo istog programa je i Selekcija „The Amazed Spectator”, četiri dugometražna i nekoliko kratkih filmova, po rečima organizatora, skrivenih, zanimljivih, beskompromisnih, bizarnih i radikalnih ostvarenja, izbor Olafa Milera, jednog od najvećih i najpoznatijih filmskih kritičara današnjice. Nekoliko filmova iz ove selekcije prikazano je i u autorskim programima koje je Miler odabrao za festivale u Roterdamu i Berlinu u prethodne dve godine. Revijalna „Svetla budućnost”, pripada Igoru Bezinoviću, mladom hrvatskom autoru, čije kratke filmove je PAFF publika već imala prilike da vidi. Ove godine njemu je posvećena retrospektiva 12 kratkih radova nastalih u raznim vrstama produkcije. Najzad, selekcija „Paforama” presek je festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone, a namenjena je najširoj publici koja će moći da pogleda šest dugometražnih i dva kratka filma.

Petodnevnu filmsku feštu ispuniće i bogat prateći program: radionica (Mali film), master klas hrvatskog reditelja Zvonimira Jurića, izložba stripova Borisa Stanića, mladog strip umetnika, čiji crtež je i grafičko rešenje plakata festivala. Muzički deo manifestacije obilovaće koncertima (Stray Dogg, Straight Mickey and the boyz) i muzičkim večerima (Dj Sova & Dj Tosha, Kud Sestre, Banda Panda, Pikili Karaoke, Kišobran).

(O. Janković, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike