najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

“Pored mene” osvojio Zlatnu arenu u Puli

Na 62. po redu Pulskom filmskom festivalu, Zlatnu arenu za najbolji dugometražni film, kao učesnik takmičarskog međunarodnog programa, dobio je domaći film “Pored mene” produkcijske kuće Hipnopolis, reditelja Stevana Filipovića. Žiri u sastavu Olinka Vištica, producentkinja, Srđan Dragojević reditelj i producent, Kristofer Gudvin (Christopher Goodwin), filmski kritičar – odabrao je pobednika u selekciji u kojoj su bila do sada nagrađena ostvarenja sa Festivala u Kanu, Karlovim Varima, Berlinu, i to uz sledeće obrazloženje: „Za hrabro portretiranje nove generacije našeg vremena koju progone duhovi starih ideologija i strahovi prema neizvesnoj budućnosti, novim vrednostima i tehnologiji, posebno pohvaljujemo izvedbe mladih glumaca koji su posebnim veštinama pružili umetničku tvorevinu srednje škole kao metaforu našeg društva, nažalost, još uvek duboko pogođenog nacionalizmom, homofobijom i klasnom diskriminacijom.” Domaćoj publici film “Pored mene” premijerno će biti prikazan 23. septembra u Velikoj dvorani Centra “Sava”.

Stevan Filipović i produkcijska kuća Hipnopolis (“Šejtanov ratnik”, “Šišanje”) i ovoga puta su okupili izvrsnu mladu generaciju glumaca, stvarajući film koji se obraća upravo njihovim vršnjacima, ali i široj publici. Nikola Glišić, Milica Majkić, Matea Milosavljević, Katarina Pešić, Rastko Vujisić, Marko Panajotović, Milivoje Miša Stanimirović, Darko Ivić, Jovan Zdravković, Nikola Dragutinović, Uroš Novović, Alek Surtov, Slaven Došlo, Jelena Puzić, Andrej Pipović, Gorica Regodić, Vibor Kreković, Jelena Kesić, Milica Petrović, Anđelko Beroš – sve su to mladi i talentovani ljudi koji će u budućnosti obeležiti našu filmsku i pozorišnu scenu. Uz njih, na filmu ćete videti i već osvedočene umetnike, Mirjanu Karanović, Hristinu Popović i Dragana Mićanovića.

Olja (Hristina Popović) je gimnazijska profesorka istorije, mlada, puna entuzijazma i zainteresovana za alternativne metode edukacije. Živi u braku sa slikarom Uglješom (Dragan Mićanović), čija je poslednja izložba izazvala burne reakcije u javnosti. Grupa huligana upravo tu izložbu vidi kao povod da je napadne. Snimak napada kače na internet. Narednog dana, Olja otkriva da je to uradio neko od njenih učenika. Oduzima im mobilne telefone, zapreti odlaskom u policiju ako sami ne prijave krivce i u afektu odlučuje da ih zaključa u školskoj zgradi dok to ne urade. U školi, igrom slučaja, nema ni interneta. U želji da zajedno reše problem, ali i iz nemogućnosti da napuste školsku zgradu, učenici počinju da komuniciraju. Tokom jedne noći, o sebi i svojim drugovima iz razreda, saznaće više nego svih prethodnih godina i više nego što su ikada očekivali. Ta noć će zauvek promeniti njihove živote, stavove i razmišljanja.

Nagradu publike Zlatna vrata Pule publika je glasanjem dodelila filmu “Bićemo prvaci sveta” reditelja Darka Bajića koji je prikazan u okviru programa Manjinska hrvatska koprodukcija. U okviru istog programa, Zlatna arena za najbolji film dodeljena je filmu “Ničije dete” reditelja Vuka Ršumovića, „za potresan i važan film inspirisan šokantnom i istinitom pričom“. U istom programu, Zlatna arena za režiju dodeljena je Vuku Ršumoviću, reditelju filma “Ničije dete”, „za briljantan prvi redatiljski poduhvat dodatno impresivan zbog izuzetnog rada sa decom i naturščicima“. Mladi Denis Murić obezbedio je “het trik” filma “Ničije dete” svojim portretisanjem Pućeta, uz obrazloženje nagrade „za mladog glumca koji svojom snažnom izvedbom pokriva posebno širok raspon egzistencijalnih i fizičkih stanja i emocija“.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike