U trendu

Biografska knjiga o Džimu Morisonu do sutra u knjižarama

BEOGRAD – Biografska knjiga o Džimu Morisonu „Niko se odavde neće izvući živ“ autora Džerija Hopkinsa i Denija Šugermena u prevodu Dejana Cukića od petka će biti dostupna u svim knjižarama u Beogradu i Srbiji, saopštio je izdavač “Laguna”.

Pred čitaocima je složeni, kompleksni karakter američkog rok muzičara Džima Morisona (1943-1971), briljantnog, harizmatičnog pevača, filozofa, pesnika, delinkventa, opsednutog tragača koji je odbacivao svaki autoritet, umetnika koji je iz nezasite radoznalosti istraživao granice stvarnosti.
Sveobuhvatna biografija lidera i njegove slavne grupe Dors (The Doors), sa 15 dosad neobjavljenih fotografija, novim epilogom i pogovorom Majkla Meklura, nastajala je tokom punih sedam godina.

Napisali su je poznati rok biograf Džeri Hopkins i Deni Šugerman, novinar i saradnik Dorsa. Oni su osobe koji imaju veliku empatiju i blisko iskustvo sa Morisonom, zbog čega su uspeli kao tandem da prenesu ovu veliku modernu tragediju.
Džeri Hopkins je muzički novinar koji je više puta intervjuisao Džima Morisona za čuveni časopis Roling Stoun, a Deni Šugermen je počeo da radi za ovu grupu sa samo 12 godina.

Tako su knjizi dali autentičnost i istinu, oslanjali su se na znanje iz prve ruke kako bi već tada temeljno istraženoj biografiji dali poseban ton.

Svako poglavlje je nalik priči koja se pripoveda uz logorsku vatru i ne upoznaje čitalačku publiku samo sa nezgodnim detaljima, već i sa atmosferom, prisutnim ličnostima, emocijama, opasnostima i trijumfima koji su pratili Morisona i Dorse tokom njihovog meteorskog uspona na tronu rok muzike.

Ima tu i epskih scena opijanja i gomile žena i Morisonovih sukoba sa zakonom.

Takođe, prisutne su i sekvence promišljenih osvrta na njegovu vešto prikrivanu ljudsku stranu, strahove i nesigurnosti koje mu je donela slava i njegovu želju da promeni sliku javnosti o sebi i bude ozbiljno shvaćen kao pesnik, a želeo je da bude filmski reditelj.

Veliki rok muzičar je dobio i dugometražni igrani film koji je posvećen njemu “The Doors” (1991), a Džima Morisona je odigrao izvanredno Val Kilmer, dok je režirao Oliver Stoun.
Knjiga „Niko se odavde neće izvući živ“ od sutra čitaoci mogu pronaći u Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar