U trendu

Brams na BEMUS-u

Katarina Jovanović, sopran, i Kju Van Horn, bariton iz Južne Koreje, nastupili su uz hor i Simfonijski orkestar Radio televizije Srbija pod upravom Mladena Jagušta u Kolarčevoj zadužbini u okviru ovogodišnjeg 35. BEMUS-a. Ovaj koncert, izuzetno posećen, protekao je u znaku Bramsovog „Nemačkog rekvijema“.

Katarina Jovanović verovatno je najuspešnija mlada operska pevačica, poreklom iz Beograda, koja je na dobrom i sigurnom putu da postane operska diva svetskih razmera. O tome, uostalom, svedoče i njeni počeci. Svoju internacionalnu karijeru počela je osvajanjem prestižne nagrade na takmičenju pevača Monserat Kabalje 2000. godine u Barseloni. Velika španska operska diva bila je očarana Katarininim glasom, njenom jedinstvenom pojavom i energijom kojom zrači sa scene.

Jovanovićeva je inače diplomirala u klasi profesorke Irine Arsikin na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a usavršavala se na Gildhol školi u Londonu. Njen poslednji angažman obuhvata turneje po Italiji, resitale u Francuskoj… Beogradska publika seća se njenog gostovanja u „Travijati“ prošle godine, a oni koji vole različite pozorišne forme sećaju je se i iz predstava koje je svojevremeno radila naša poznata balerina i koreograf Sonja Vukićević.

Ove godine, po drugi put, Katarina Jovanović je nominovana za prestižnu francusku nagradu Vikotries de la Musiljue. Bariton Kju Van Hon debitovao je pre četiri godine u Operi San Franciska. Diplomirao je i magistrirao na Menhetn školi za muziku u Njujorku. Osvojio je značajne nagrade na prestižnim takmičenjima. Ove godine Kju Van Horn gostovaće u Operi San Franciska, kao i u Nacionalnoj operi u Bordou. Spoj ova dva vrsna mlada umetnika obezbedio je veče lepe i prijatne atmosfere za sve ljubitelje Bramsa i klasične muzike uopšte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.