U trendu

Brzina tame

Premijerom predstave „Brzina tame“ u Zvezdara teatru obeleženo je deset godina od smrti Stiva Tešića (1942-1996) – do sada jedinog našeg zemljaka koji je dobitnik Oskara (za scenario „Osamostaljivanja“ iz 1980 godine). Užičanin, slavista, scenarista i reditelj, koji je od 1957. godine živeo u Americi, pisao je i za pozorište i za film (kod nas je najpoznatiji autobiografski „Četiri prijatelja“ koji je, u njegovom prisustvu premijerno prikazan u Užicu, 1981. godine.)

Tešićev najpoznatiji komad „Na otvorenom drumu“ za ovdašnje čitaoce je pre nekih 12 godina prevela Merima Isaković. Nedavno su objavljeni i prevodi „Brzine tame“, „Umetnosti i dokolice“, „Povratak na početak“… Sam Tešić je najveći uzor imao u Semjuealu Beketu, koga je smatrao „dramskim bogom“. A „Brzinu tame“ kritika je svrstala uz Vilijamsovu „Staklenu menažeriju“. Ovim delom, u prevodu Ane Stanković, koje je reditelju, Branku Popoviću, takođe Užičaninu, poslala Nađa, sestra i saborac u antiratnim protestima Stiva Tešića, Zvezdara Teatar dobija ozbiljnu i bitnu predstavu koja se bavi posleratnim sindromom.

„Brzina tame“ je odlično napisana građanska drama, gotovo sa elementima trilera, koja se osvrće na dnevne vesti iz novina koje su prepune priča o užasnim porodičnim tragedijama, gde se, gotovo kao po pravilu, ispostavlja da je zločinac povratnik sa nekog manje ili više aktuelnog ratišta. Igraju Mihailo Miša Janketić, Sonja Jauković, Miki Krstović. Hana Jovčić i Ivan Bosiljčić. Scenograf predstave je Igor Vasiljev, a kostimograf Maja Mirković. Originalnu muziku za predstavu komponovao je, inače, Rambo Amadeus, koji je i izvodi, na fretlis gitari, sa bas klarinetistom Tomasom Rotlojtnerom – apsolutnim obožavaocem beogradske muzičke scene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.