U trendu

Četvrt veka od objavljivanja „Danice“

BEOGRAD – Vukova zadužbine je danas obeležila na sajmu knjiga u sali „Borislav Pekić“ četvrt veka od objavljivanja „Danice“, 30 godina rada i najavila završetak novog broja „Danice“ za 2019. godinu.
„Predani rad na onome što je Vuk Stefanović Karadžić uradio za života i čime je zadužio sledeće naraštaje, negovanje ali i nastavljanje njegovog dela jeste glavni zadatak Vukove zadužbine, i u okviru tog posla, Zadužbina je obnovila godišnjak „Danicu“ , kazao je predsednik Skupštine Zadužbine Miodrag Maticki.

Govoreći o radu Zadužbine, Maticki je kao urednik „Danice“ naglasio da je povodom tri decenije postojanja Zadužbine jesenas u Tršiću organizovan Okrugli sto na kojem su govorili ugledni naučnici i pisci.

„U tom razgovoru učestvovali su i oni koji su protivnici Vuka i oni koji se zalažu za njegovo delo i visoko ga vrednuju. Uspeli smo da izmirimo ‘za’ i ‘protiv’ Vuka, Okrugli sto je imao dobar tok i u tome je njegova važnost. Naše podele koje traju dugo kada je reč o Vuku, sada su prevaziđene, a razgovor ćemo objaviti u novom broju ‘Danice’“, najavio je Maticki.
Pričajući o sadržajima prethodnih „Danica“, Miodrag Maticki je podvukao da su se u njima pojavljivali tekstovi koji su kasnije izrastali u knjige. To su, kako je ne bez ponosa rekao, knjige u nastajanju, pa su tako iz tekstova koje je „Danica“ objavljivala, izrasla dela: „Rečnik srpskih pojmova“, knjiga o srpskim dinastijama, a najnovija je „Srpske narodne pripovetke“ koju je Vukova zadužbina objavila zajedno sa izdavačkom kućom „Laguna““.

Jedna od takvih „knjiga u nastajanju“ je i Srpski narodni kalendar koji za broj „Danice“ za 2019. priprema Ljubinko Radenković. U godišnjaku za iduću godinu naći će se i veliki tekst Boška Suvajdžića o Međunarodnom slavističkom kongresu koji je u septembru održan u Beogradu, Staniše Vojinovića o Vukovim sakupljačima, kao i Slovo o Jefimiji Svetalne Velmar-Janković, beseda koja do sada nije nikad objavljena. Neće, naravno, izostati i podsećanja na događaje, koje beleži Žarko Rošulj…

Govoreći o Vukovoj prozi, Branko Zlatković, jedan od učesnika Okruglog stola u Tršiću, posebno je napomenuo Vukovo korišćenje anegdota u svom hroničarskom pripovedanju – to nije neočekivano jer treba znati da je, rekao je Zlatković, da su Vukovi „recipijenti“ bili tadašnji ustanici i buduća viša klasa koja će kasnije izrasti iz srpskog sela.

U obeležavanju jubileja koji je imao i elemente performansa, učestvovali su i Ljiljana Simić, koja je pročitala kratke „nađene priče“ iz nove „Danice“, a iz pera Miroljuba Todorovića, Radosav Stojanović koji je pročitao delove iz svoje proze, i Dragan Mlađenović, koji je odsvirao jednu staru srpsku melodiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.