U trendu

Dani orgulja od 26. juna do 5. jula

BEOGRAD – Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“ 19. put će biti održan od 26. juna do 5. jula u Katedrali Blažene Đevice Marije i Muzeju nauke i tehnike, u organizaciji Kulturnog centra Beograda.

Ove godine program festivala čine resitali predstavnika nemačke i francuske orguljaške tradicije.

Prvi deo festivalskog programa je u znaku nemačke škole, te će publika imati priliku da čuje orguljaše Kristijana Bišofa i Ulriha Valtera, a u završnici publici će se predstaviti majstori improvizacije francuske škole Janoš Palur i Vensan Dibua.

Beograđani će ponovo imati priliku da čuju i Pavela Kohouta.

Kao posebne programske celine organizatori izdvajaju koncerte za decu, koje će izvesti orguljašice Marija Družijanić i Višnja Dimitrijević.

Najavljen je i koncert koji osvetljava orgulje u savremenim muzičkim tokovima i na kome će orguljašica Milena Đukanović, gitarista Branko Trijić i perkusionista Bojan Ivković istraživati mogućnosti orgulja kroz džez i druge improvizacije.

Koncerti se održavaju na veliki orguljama graditeljske kuće Zanin koje se nalaze u Katedrali Blažene Đevice Marije na Neimaru i počinju u 20.30, a ulaz je slobodan.

Program namenjen edukaciji najmlađe publike odvijaće se u Muzeju nauke i tehnike i u Katedrali.

Edukativni deo festivala namenjen budućim profesionalcima, objedinjen u Letnjoj školi orgulja, obuhvatiće majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša.

Letnja škola orgulja je besplatna i namenjena učenicima i studentima orgulja iz Beograda i regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.