U trendu

Filmovi Bekima Fehmijua u programu Fest klasik

BEOGRAD – Sloganom „Skupljači emocija“ 48. Fest odaje počast velikom glumcu Bekimu Fehmijuu (1936-2010), čiji je lik Belog Bore iz čuvenih „Skupljača perja“ na plakatu predstojećeg festivala, a posvećen mu je i deo programa Fest klasik u kojem će biti prikazano sedam njegovih filmova domaće i strane produkcije.

Specijalno za ovu priliku Fest je nabavio film „Dozvola za ubistvo“, u kojem je Bekim Fehmiu igrao uz Dirka Bogarta i Avu Gardner.

Triler drama reditelja Sirila Frankla u koprodukciji Velike Britanije, Austrije i SAD biće prikazana 5. marta u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke.

Retrospektiva inače započinje 29. februara kada će biti prikazan američki film „Avanturisti“ u režiji Luisa Gilberta.

U toj akcionoj drami Bekim Fehmiu je bio partner Šarla Aznavura, Alana Badela i Kendis Bergen.

Na programu je i italijansko-francuska koprodukcija „Avanture Odiseja“ u režiji Franka Rosija.

Nakon uspeha „Skupljača perja“ na festivalu u Kanu Fehmiu je započeo međunarodnu karijeru upravo naslovnom ulogom u toj ekranizaciji antičkog epa, a njegova Penelopa bila je poznata grčka glumica Irena Papas.

Iz njegovog inostranog opusa odabran je i italijanski film u žanru drame „Poslednji sneg proleća“ Rajmonda Del Balza, u kojem je igrao sa Agostinom Beli.

Na njegove kreacije u domaćoj produkciji podsetiće ratna drama „Uzrok smrti ne pominjati“ (1968) Jovana Živanovića, u kojoj su ponovo, kao u „Skupljačima perja“, pred kamerom zajedno bili Bekim Fehmiu, Olivera Katarina i Bata Živojinović, a takođe i dva filma reditelja Dragoslava Lazića „Košava“ (1974) i „Tople godine“ (1966).

Ulaznice za program Fest klasik i u zgradi u Uzun Mirkovoj ulici i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj prodavaće se na obe adrese, a blagajne će raditi celog dana, od 10 sati do početka poslednje projekcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.