U trendu

Izložba „Đura Jakšić. Između mita i stavrnosti“ u NM

BEOGRAD – Izložba „Đura Jakšić. Između mita i stavrnosti“ biće otvorena večeras u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Izložba je nastala u saradnji Narodnog muzeja i Galerije Matice srpske, a kroz postavku će biti predstavljeno likovno stvaralaštvo Đure Jakšića, umetnika koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti 19. veka.

Svečano otvaranje obnovljenog Narodnog muzeja prošle godine bilo je obeleženo i upamćeno upravo po slici Đure Jakšića „Devojka u plavom“.

Povezujući savremeni trenutak s prošlošću, likom večito mlade devojke, slika je bila metafora snažne emocije, nade i lepote koja nadilazi vreme, što je upućivalo na vrednosti i trajanje samog muzeja.

Sada, posle godinu dana, Narodni muzej posetiocima pruža mogućnost upoznavanja i uživanja u zaokruženom slikarskom opusu Đure Jakšića.

Izložba „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“ objedinjuje više od 40 umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija.

Među njima su kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, Skupštine grada Beograda, manastira Grgetega i Vraćevšnice, Srpske pravoslavne crkvene opštine Srpska Crnja, kao i iz privatnog vlasništva.

Tri glavne tematske celine slikarevog opusa su portretno, religijsko i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju.

Autorka izložbe je dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske, gde je prethodno bila postavka, a izložbu u Narodnom muzeju otvoriće Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.