U trendu

Izložba „Priča o vodenici – Od kola do turbine“

BEOGRAD – U Galeriji nauke i tehnike SANU postavljena je izložba „Priča o vodenici – Od kola do turbine“ umetničkog fotografa Stanka Kostića.

Izložba je, prema Kostićevim rečima, postavnjena s namerom da osveži sećanja starije publike, a mlađima pokaže jedan segment prošlosti, gotovo sasvim izbrisan u vremenu savremene tehnologije.

„Vodenica kao tehničko čudo svoga vremena i kod nas se stidljivo vraća na scenu, ali sa žilavom upornošću. Po svim vodotocima Srbije obnavljaju se stare i grade nove, čini se, kao brana pošasti mini električnih centrala. Ove stare građene su uz poštovanje prirode i očuvanje njene sredine, a nove razaruju sve gde god da se pojave“, kaže Kostić.

Autor je nastojao da, posredstvom medija fotografije, ne samo pruži sliku zatečenog stanja i da uvid u zaboravljene načine života naših starih, već i da inicira i podstakne razmišljanja o ponovnom uvođenju tradicionalnih tehnologija u upotrebu: njihovu revitalizaciju i stavljanje u pogon.

Postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU ima za cilj da podstakne na odgovoran pristup očuvanju i unapređenju korišćenja hidro-energetskog potencijala rečnog fonda kao i da navede na razmatranje, u narodu već proverenih, alternativa koje će očuvati zdravlje naših voda.

Tihi poziv na društvenu akciju prepliće se sa umetničkim aspektom kojim fotografije Stanka Kostića komuniciraju sa publikom, kombinujući na taj način priču o stepenu očuvanosti i devastacije tradicionalnog neimarskog nasleđa, sa pričom o tehničkim polazištima za dalja istraživanja, obnovu i izgradnju modernih vodenica.

Izložba se sastoji od fotografija na kojima su predstavljene vodenice, njihovi ambijenti, enterijeri, detalji i vodeničari.

Tema izložbe biće obrađena kroz video i audio zapise i interaktivan pristup.

U okviru pratećeg programa izložbe predviđena su stručna predavanja.

Izložbu prati kataloška publikacija, za koju je uvodnik napisao akademik Svetislav Arsić Basara, dok tekstove potpisuju istoričar umetnosti Dušan Milovanović i autor izložbe Stanko Kostić.
Posetioci će moći da je pogledaju do 10. aprila

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.