U trendu

Izložbom „Next / Portreti Beograđana“ otvoren Art vikend

BEOGRAD – Kulturni centar Grad organizuje od 10. do 13. oktobra u više od 30 galerija širom Beograda „Art vikend“, a ova značajna manifestacija zvanično je otvorena večeras izložbom „Next / Portreti Beograđana“ nemačkog fotografa Svena Markarta (Marquardta) ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Izložba je nastala kao rezultat dvomesečnog boravka nemačkog fotografa u okviru rezidencijalnog programa KC Grad 2018.

Markart je prvi put u 30-godišnjoj karijeri radio na projektu izvan Berlina, a veliku inspiraciju koju je pronašao tokom boravka u Beogradu pretočio je u seriju fotografija čiji su glavni akteri Beograđani.

Ti portreti se nalaze na samoj zgradi Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Markart je prve fotografije zabeležio još početkom 80-ih u Istočnom Berlinu, a njegova umetnička karijera umnogome je bila uslovljena društveno-političkom situacijom i pre i posle pada Berlinskog zida.

Na otvaranju ozložbe okupljenima se obratio Pol Anri Prese iz Delegacije Evropske Unije u Srbiji.

„Ova manifestacija na kreativan način afirmiše domaće i strane umetnike i nadam se cda će postati ntradicionalna i prepoznatljiva. Ovakvi kultirni događaji doprinose učvršćivanju Beograda na kulturnoj mapi Beograda gde on svakako pripada. EU ima sluha za manifestacije koje postiču kulturnu razmenu u evropskim okvirima“ kazao je Pol Anri Prese.

„Art vikend“ je zamišljen kao tačka interakcije stvaralaca i međunarodne saradnje, vraćanja Srbije savremenim tokovima u Evropi i svetu, ali i njenom boljem pozicioniranju u međunarodnim krugovima, kao sredine koja itekako ima šta da ponudi.

Manifestaciju osmišljenu u cilju promocije i razvoja domaće savremene umetničke scene, čiji se program sastoji od izložbi, konferencijskog dela i pratećeg programa, vođenja i gostovanja domaćih i stranih profesionalaca u oblasti savremene umetnosti.

Uz prateći program domaćih galerija, kulturnih centara i umetničkih prostora, kao što su Filozofski fakultet, Gradska galerija, Akademija – Centar za grafiku i vizuelna istraživanja FLU, Galerija Rima, Galerija B2, Kulturni centar Beograda, Blatobran, TransformArt Galerija, Galerija Zvono, Remont, X Vitamin, Galerija Novembar, Ciglana, Polet, Minipogon, DIM, Galerija Menjačnica Gete Instituta, U10, Kvaka 22, Hestia, Institut Servantes, Galerija Laufer, Magacin Macura, Ostavinska galerija, Kulturni centar Magacin u Kraljevića Marka, Muzej savremene umetnosti i Salon MSU, Galerija Singidunum, Mala galerija ULUPUDS-a, Eugster…

Razgovori tokom konferencijskog dela biće održani na različitim lokacijama, a tiču se uloge kustosa u savremenoj umetnosti, odnosa tržišta i kolekcionara, dobrih primera prakse iz drugih zemalja i drugih aktuelnih tema, ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

KC Grad realizuje „Art vikend“ u saradnji sa partnerskom organizacijom BlockFrei iz Beča, kao i sa ostalim gradskim galerijama i umetničkim prostorima, uz podršku Delegacije Evropske komisije, Austrijskog kulturnog foruma, ambasada Švajcarske, Izraela i Slovenije, nacionalne platforme „Srbija stvara“, Mađarskog kulturnog centra, Gete instituta, Italijanskog instituta za kulturu i drugih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.