U trendu

Ko je misteriozni kolekcionar?

Tajanstveni kolekcionar umetničkih slika poklonio je Francuskoj više od 100 dela izuzetne vrednosti. U poklonjenoj kolekciji su i slike majstora kao što su Cezan, Manet i Picasso, kao i mnogih velikana XIX i XX veka. Kolekcija je u medijima opisana kao „jedna od najvećih donacija XX veka“, a posetioci će moći da je vide u muzeju d“Orsay u Parizu, počev od 19. novembra.

Donacija sadrži 74 slike, 27 crteža, 5 skulptura i 3 knjige, a jedna od najvrednijih slika je Cezan-ov autoportret. Donator kolekcije je zahtevao anonimnost, i njegova želja će biti i ispoštovana. Jedino što je otkriveno je da je francuskog porekla, i ta činjenica je, naravno, podstakla francuske medije na spekulacije. Svi se pitaju ko je čovek koji se odrekao ovako vredne kolekcije i koji je uspevao da ostane skriven, bez obzira na blago koje je posedovao. Kako je moguće da kolekcija ovakve vrednosti ostane daleko od očiju javnosti?

Ministarstvo kulture je odlučilo da remek-dela podeli francuskim muzejima, a država će potpuno vlasništvo nad njima steći posle smrti misterioznog kolekcionara. Pitanje je da li će i posle njegovog odlaska sa ovog sveta javnost saznati ko je bio najveći donator XX veka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.