U trendu

Lutkarski mikrokosmos

Jedino lutkarsko pozorište u Beogradu, Pozorište lutaka „Pinokio“, obeležava jubilej – 35 godina uspešnog rada. Vekovna tradicija scenskog uprizorenja u kome su lutke nosioci dramske radnje, omogućava stvaraocima da jezik predstave izmeste iz područja realizma ili naturalizma u prostore mašte, alogičnosti i neočekivanosti svake vrste. Lutka može da učini sve ono što glumac nije u stanju da uradi, pa je otuda proistekao sasvim logičan zaključak da su lutke savršeni glumci. Da nije tako, ne bi ni Gordon Kreg želeo na sceni nadmarionete umesto glumaca.
U 20. veku, barem na evropskim prostorima, lutkarska pozorišta priroitet nalaze u posvećenosti najmlađim gledaocima. Igrati za najmlaće gledaoce zahvalan je, ali i izuzetno odgovoran posao. Deca predškolskog uzrasta, kojoj su namenjene klasične i nove bajke, s napregnutom pažnjom i velikim emocijama prate scensko zbivanje, aktivno učestvujući u njemu. Zato se među svojstvima koje predstava lutkarskog pozorišta treba da poseduje, pored didaktike, uvođenja deteta u sistem kulturnih vrednosti, spremnosti izvođača da objedini iluziju koju će istovremeno i da demistifikuje – mora naći i uslov da igra bude istinita i prožeta plemenitom scenskom emocijom.
Za 35 godina postojanja, Pozorište lutaka „Pinokio“ zasnivalo je rad i estetiku na ovim izvornim principima lutkarstva i uspešno je nastupalo pred mnogobrojnim gledaocima. Statistički podaci kažu da je do sada izvedeno više od 130 premijera, na domaćim i inostranim festivalima osvojeno više od 50 nagrada, da je ovaj teatar gostovao u mnogim evropskim zemljama, u Aziji i Kanadi, ispunjavajući tako, na najbolji način, svoj dragoceni umetnički zadatak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.