U trendu

Mikelanđelov crtež prodat na aukciji

U zamku Hauard (Howard) blizu Jorka, Velika Britanija, u oktobru 2000. godine pronađen je Mikelanđelov crtež rađen olovkom i mastilom, Studija ožalošćene žene. Prva procena vrednosti iznosila je šest miliona funti, ali se smatralo da bi na aukciji ovo delo moglo da dostigne i čitavih osam miliona. Porodica Hauard nije ni naslućivala da u svojoj kolekciji poseduje ovakvu vrednost – Mikelanđelov rad, koji je vekovima stajao u jednom od porodičnih albuma.

Smatra se da je crtež, koji prikazuje ženu u žalosti, nastao u periodu između 1494. i 1504. godine, i da ga je, najverovatnije, kupio Henri Hauard (Henry Howard), četvrti erl od Karlajla, 1747. godine, od poznatog engleskog kolekcionara Džonatana Ričardsona Seniora (Jonathan Richardson Senior).

Izgubljeni crtež je bio ponuđen edinburškoj National Gallery of Scotland, ali kako ova galerija nije uspela da obezbedi potrebnu sumu, Mikelanđelov rad se našao na aukciji kuće Sotheby“s, gde je prodat nepoznatom privatnom kolekcionaru za sumu od 5,9 miliona funti. Porodica Hauard bila je primorana da delo proda, pošto nije bila u stanju da plati ogromnu sumu za osiguranje crteža.

Srodne teme:

  • Mikelanđelov David razrok?

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.