U trendu

Monografija i najreprezentativnijih dela naivne umetnosti

JAGODINA – U Muzeju naivne i marginalne umetnosti (MNMU) u Jagodini, sinoć je povodom šest decenija rada te ustanove, svečano otvorena izložba najreprezentativnijih dela naivne umetnosti Srbije, promovisana monografija, novi broj časopisa MNM Art i kalendar za 2020. godinu.

Izložba i monografija su pod naslovom „Naivna umetnost Srbije“.

Direktorka MNMU Nina Krstić sumirala je rezultate rada ove ustanove u ovoj godini i plan rada za iduću, apostrofirajući početak rekonstrukcije i sanacije zgrade muzeja i dogradnju aneksa, „novog prostora za 4.000 umetničkih dela od autora iz Srbije i 30 zemalja sveta“.

Autor monografije, istoričar umetnosti, viši kustos Ivana Jovanović, izjavila je Tanjugu, da „izložba predstavlja osvrt na suštinu i snagu primordijalnosti naših naivnih umetnika svih generacija, koja nakon devet decenija kontinuiteta, široke afirmacije i svetske slave, koju je stekla, ne prestaje da integrira i inspiriše, kako same umetnike, samouke vizionare tako i istraživače i likovne teoretičare“.

Izložba predstavlja retrospektivu orginalnih ostvarenja umetnika iz bogate riznice MNMU, počev od najranijih poznatih dela prve generacije samoukih umetnika, kakvi su Janko Brašić, Sava Sekulić, Emerik Feješ…preko dela niza značajnih umetnika, predstavnika generacija koje su usledile: Milosav Jovanović, Dušan Jevtović, Milan Rašić… objasnila je Jovanović.

Ona je dodala da su na izložbi i dela „najnovijih akvizicija“ MNMU, umetnička ostvarenja autora koji nam i danas prenose živu čaroliju naivne umetnosti: Desanke Petrov Morar, Životina Nikolića, Ilije Filipovića…

Izložba će biti otvorena do kraja februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.