U trendu

Narodno pozorište završilo sezonu nagradama na festivalima

BEOGRAD – Prvak Drame Narodnog pozorišta Slobodan Beštić je apsolutni pobednik 46. Festivala monodrame i pantomime u Zemunu sa komadom “Noćni pisac”, dok su glumački tandem Nela Mihailović – Ljubomir Bandović osvojili prve nagrade za najbolje glumce na Teatar festu “Petar Kočić” u Banja Luci.

Beštiću su pripala oba festivalska priznanja – Zlatna kolajna “Maja Dimitrijević“ za monodramu, koju dodeljuje stručni žiri i Nagrada publike Zlatna kolajna “Siniša Dašić”.

Ta monodrama je uspešan autorski projekat čuvenog Jana Fabra, svetski priznatog, multimedijalnog belgijskog umetnika, koji je bio i koproducent dela sa Narodnim pozorištem.

Beštič se več ranije oprobao sa formom monodrame u istom pozorištu kada je igrao u svom autorskom projektu „Moje nagrade“ Tomasa Bernharda.

Na 23. Teatar festu “Petar Kočić” u Banjaluci jednoglasnom odlukom stručnog žirija nagradu za najbolju glumicu dobila je prvakinja Drame Nela Mihailović za ulogu Danice u predstavi “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režji Tatjane Mandić Rigonat.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Ljubomir Bandović, za glavnu ulogu Ilije Čvorovića u istoj predstavi, a festival u Banjaluci održan je od 4. do 10. jula u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Osim laureata u predstavi igraju još Katarina Marković, Dušanka Stojanović Glid i Milutin Milošević.

Narodno pozorište će nastaviti gostovanja u avgustu na festivalima “Grad teatar” u Budvi i na Festivalu mediteranskog teatra “Purgatorije” u Tivtu, gde će takođe predstaviti komad “Balkanski špijun”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.