U trendu

Njujork – Indija

Marcus Leatherdale je fotograf rođen u Montrealu, koji se „80-tih godina proslavio slikama poznatih ličnosti i scena njujorške „underground“ kulture. Preko 20 godina on samostalno izlaže u galerijama širom sveta, a njegovi radovi su bili objavljivani u magazinima kao što su „The New Yorker“, „Vanity Fair“, „Details“ i „Elle Decor“. Publikacije „Atrforum“ i „Interview“ su mu posvećivale posebno mesto, a njegove fotografije se nalaze u stalnim postavkama muzeja „Art Institute of Chicago“ i austrijskom „Vienna Museum of Modern Art“.

Posle osamdesetih i opčinjenosti urbanim motivima Njujorka, Marcus je, počev od 1993. godine, provodio u Indiji 6 meseci svake godine, potpuno promenivši motive, i uronivši u mistični svet „azijskog potkontinenta“. Slike prirode, portreti svetih ljudi i ulične scene koje su ovaj put bile nešto sasvim suprotno onima u Americi, potpuno su obuzele njegov objektiv i iznedrile fotografije čudesne, mistične lepote.

Njegovi prvi boravci u Indiji su bili vezani za sveti grad Banaras gde su se „u njegovom objektivu“ našli obični ljudi, sveti i posvećenici, ali i članovi uglednih plemenskih porodica. Njegova težnja za čistotom i prirodnošću ga je odvela dublje u kontinet, u sela gde je njegova kamera beležila plemenski život i odsjaje prastarih civilizacija i drevnih verovanja.

Ipak, gledajući fotografije ovog umetnika na sajtu MarcusLeatherdale.com i poredeći one nastale u Njujorku i one koje su plod njegovog indijskog iskustva, uočićete zajedničku nit: autorovu fasciniranost mističnošću postojanja i beskrajem vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.