U trendu

O vilenjacima, vampirima, Smrti…

Ivan Nešić, domaći autor fantastike, objavljuje priče od 1981. godine. Zastupljen je u različitim časopisima, zbornicima i antologijama, a ima i objavljenu zbirku priča "Rigor mortis". Pred čitaocima se sada nalazi još jedna zbirka njegovih priča – "Jedan na jedan".
Priča u ovoj zbirci ima 12; izuzev "Tabernakula od ružinog drveta", pisanog u saradnji sa Vladimirom Lazovićem, rađene su samostalno. Mračne su, bave se susretom sa Zlom i smeštene su na Zapad, mada je slične stvari moguće zamisliti i u našem okruženju – zlo ne bira, ima ga svuda i pojavljuje se u najrazličitijim oblicima – vampira, vilenjaka-ukrasa za jelku, naizgled senovitog stvorenja, ali i onih običnijih, poput starice ili malog deteta željnog priča.
Najčešće, junaci ovih priča nemaju nikakve šanse protiv Zla, jer su slabi, jer su propaliteti, jer su, neretko, sopstvenim načinom života prizvali Zlo. I ono dolazi, nemilosrdno, najčešće donoseći sa sobom nešto mnogo gore od smrti, znatno pogoršan oblik egzistencije.
Ovo nisu priče koje bi trebalo čitati maloj deci; ni svi odrasli neće ih lako podneti. Susret sa Zlom je surov i opominje nas da bismo ga i sami mogli prizvati u sopstveni život, ako ne pazimo šta radimo. Ipak, uprkos oštrini, ove priče ne donose beznađe. Moguće je pobediti – biti povređen, dobiti ožiljke na duši, ali ipak pobediti.
Priče Ivana Nešića su zanatski korektne, interesantne i ubojite. Čitaju se bez prekida, bez obzira na dužinu (ima i kraćih i nešto dužih). Uvuku vas u svoj svet, ponekad vas ostave zapitane i nad sopstvenim životom, možda i pomalo zabrinute hoće li neko čudo i vas posetiti, a svakako i željne za još proze ovog autora, autora koji, nažalost, premalo piše.
Preporuke, uživajte u čitanju, i nadajte se novim delima Ivana Nešića!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.