U trendu

Pad zida

Za kraj ove pozorišne sezone i početak sledeće, pozorište na Crvenom krstu, Beogradsko dramsko pozorište, najavljuje nekoliko novih zanimljivih projekata, od kojih je jedan međunarodni i radi se u saradnji 14 pozorišta iz 13 zemalja. Reč je o velikom dramskom programu "Posle pada", koji je deo projekta kojim će iduće godine Nemačka i Evropa svečano obeležiti jubilej – 20 godina od pada Berlinskog zida i završetka "hladnog rata". Naš predstavnik, BDP, realizovaće svoju produkciju u saradnji sa Gete institutom u Beogradu, a cilj čitavog programa jeste da se ukaže na to kako dramski autori i pozorišta sagledavaju promene i društveno-politički razvoj u svojim zemljama posle tog istorijskog događaja.
Tri su moguća značenja naslova "Polse pada" – pad čoveka, rušenje Berlinskog zida, istoimena drama Artura Milera, i svi aspekti ovih tema podjednako su mogući – etički, dramski, istorijski, politički, društveno-politički. Dramski pisac koji je kod nas dobio zadatak da po slobodnom izboru obradi neku od ovih tema jeste filmski reditelj Goran Marković. Među pozorištima koja učestvuju u projektu su najuglednije kuće iz Londona, Dablina, Drezdena, Kopenghagena, Krakova, Varšave, Praga, Budimpešte, Sarajeva… Premijera u Beogradskom dramskom pozorištu zakazana je za početak nove sezone, a svi komadi koji čine projekat "Posle pada" biće pozvani da gostuju na festivalima u Milhajmu i Drezdenu.
Pored toga, treba još napomenuti da su u BDP već započele probe za dve nove predstave čije će premijere označiti kraj ove sezone. Prva je "Romansa", rađena po jednoj od najkontroverznijih drama Dejvida Memeta, u režiji Anje Suše, a druga je "Mleko" Vasilisa Kacikonurisa, najznačajnijeg grčkog autora, u režiji Đurđe Tešić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.