U trendu

Pobeda mladih

Mladim arhitektima Snežani Vesnić i Vladimiru Milenkoviću uručena je u galeriji „Ozon“ nagrada za najbolje izvedeno arhitektonsko delo u protekloj godini. Nagradu su dobili za poslovnu zgradu „Tekstil“ u Užicu. Prema mišljenju žirija, najuspešniji studentski projekat je rad Ognjena Krašne iz Pančeva – predlog za proširenje Muzeja savremene umetnosti na Novom Beogradu. Cilj dodeljivanja nagrada je, naravno, da se podstiče graditeljstvo u našoj zemlji. Dok je bio student, Vladimir Milenković bio je inače i jedan od laureata među onima koji tek počinju da iskazuju svoje ideje, a nekoliko godina kasnije postaje i jedan od dobitnika glavne nagrade.
Poslovna zgrada „Tekstil“ jeste na izvestan način dokaz da se dobra arhitektura događa i u manjim sredinama, a ne samo u metropoli, ali samo onda kada postoji saglasje namera investitora i velikog krativnog napora i entuzijazma autora. Posebnu okolnost predstavlja činjenica da se taj objekat nalazi na jednoj nezahvalnoj lokaciji u Užicu, koje ima tradiciju da iznedri uspešnu arhitekturu. Može se reći da ovu kuću prati celovita misao, od njene siluete viđene s puta do enterijerskih sklopova i detalja. Kada je reč o radu Ognjena Krašne, on se prihvatio veoma osetljivog zadatka da proširi skučeni prostor Muzeja savremene umetnosti, posebno ceneći delikatnost i suptilnost možda najboljeg dela srpske savremene arhitekture koje se nalazi na Ušću.
Jezikom svoje generacije Krašna oblikuje prostor dogradnje i proširenja Muzeja kroz jedan arhitektonski koncept, vodeći računa o pejzažu, neobično važnom za arhitektu koji deluje u prostoru. Ovaj rad zastupa i promoviše jedan novi tip promišljene arhitekture. Izložba je privukla veliki broj posetilaca, uglednih gostiju, stvaralaca, kulturnih poslenika i veliki broj mladih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.